Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V vsaki kapljici vode se skriva življenje

Objavljeno: Sreda, 05.04.2023    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
Voda v naravi nenehno kroži, in sicer tako, da izhlapeva iz morij, rek, potokov, jezer. V ozračju se voda ohladi, kondenzira in se na površje Zemlje vrne v obliki padavin. To je vodni krog, pomemben za človekov obstoj, kajti padavine, ki padejo na Zemljo, polnijo tudi zaloge podzemne vode in to pomeni, da je vsaka kapljica vode pomembna.

V ekosistemu ima voda samočistilno sposobnost, z naraščanjem prebivalstva in razvojem dejavnosti pa se povečuje količina odpadne vode, zato smo se s posnemanjem naravnih procesov samočiščenja naučili čistiti onesnaženo vodo na umeten način. Kako? Nastale odpadne vode zbiramo preko kanalizacijskega sistema v čistilnih napravah in jih prečiščene vračamo v vodotoke. Gre za enak proces kot v naravi, razlika je le v intenziteti ter krajšem času čiščenja. Na ta način varujemo okolje pred onesnaženjem vodnih virov in sebi zagotavljamo zdrav bivalni prostor ter posredno tudi neoporečno pitno vodo.

Varovanje in zaščita vodnih virov z urejenim kanalizacijskim sistemom

V občini Sevnica je v izvajanju projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica, ki želi z novogradnjo kanalizacijskega sistema zmanjševati onesnaževanje tako površinskih kot podzemnih voda. Kako poteka delo na terenu, so kakšne posebnosti? »Projekt izgradnje novih kanalizacijskih sistemov poteka postopoma in na več lokacijah. V Industrijski coni Ines na Planinski cesti in v naselju Ribniki je fekalna kanalizacija že zgrajena. Na delu Bohorske ulice je izveden mešan kanalizacijski kanal za skupno odvajanje padavinske in komunalne odpadne vode. Delno je izvedena tudi kanalizacija s črpališči na Kvedrovi cesti in v Naselju heroja Maroka – nasproti Komunale Sevnica. Trenutno se izvajajo dela Pod Vrtačo, v načrtu je tudi gradnja nove kanalizacije za objekt na Cesti na grad. Ugodne vremenske razmere omogočajo sledenje zastavljeni časovnici, zato pri realizaciji projekta ne zaznavamo težav,« pojasnjuje Lucija Herlec, višja svetovalka za komunalno infrastrukturo na Občini Sevnica.

Varčujmo s pitno vodo

Ob tem se moramo zavedati, da čisti vodni viri niso neusahljivi, zato je pomemben odgovoren in varčen odnos do vode. Načinov, kako varčevati z vodo, je veliko:
- skrajšajmo čas tuširanja;
- pri kopeli v kadi porabimo le toliko vode, kot je zares potrebujemo;
- pralni in pomivalni stroj vključimo, ko sta polna;
- zelenjavo in sadje perimo v skledi z vodo in ne pod tekočo vodo (vodo uporabimo za zalivanje);
- vrt zalivajmo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše;
- za zalivanje vrta uporabljajmo deževnico;
- avtomobile perimo v avtopralnicah s sistemom za recikliranje vode itd.

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica, ki se je pričel izvajati leta 2021 (v mesecu oktobru s pripravljalnimi deli in na terenu v mesecu novembru), se bo zaključil v sredini letošnjega leta 2023. Finančna vrednost projekta je 966.951,06 evrov (Kohezijski sklad prispeva 465.670,61 evrov, Republika Slovenija 82.177,17 evrov, razlika v višini 419.103,28 evrov je finančni prispevek iz občinskega proračuna). Vrednost izvajalskih del znaša 654.977,28 evrov, pogodbena vrednost del z vključenim davkom na dodano vrednost znaša 799.071,28 evrov.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

26.04.2024 | Ne spreglejte

15 pomladi Vite Marin