Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

13. seja brežiških svetnikov skupaj trajala več kot osem ur

Objavljeno: Torek, 20.09.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
nadaljevanje_13_seje_os_brezice_01

Svetnik mag. Andrej Vizjak je med odmorom s pomočjo župana Ivana Molana ter vodje oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe Alenke Laznik napisal amandmaja k sklepu o investiciji v pločnik in kolesarsko stezo na Cesti svobode v Brežicah.

Občinski svet občine Brežice je v ponedeljek po dobrih štirih urah le zaključil s 13. sejo v tem mandatu, ki se je začela že prejšnji teden in v dveh delih trajala krepko čez osem ur. V nadaljevanju so svetniki med drugim potrdili investicijsko dokumentacijo za projekt »Pločnik in kolesarska steza rondo Tuš – rondo Trnje – faza 3 (osrednji del Ceste svobode)« in Dokument identifikacije investicijskega projekta »Prenova Nogometnega stadiona Brežice«, se seznanili s poročilom o izvrševanju občinskega proračuna za obdobje od začetka januarja do konca junija letos ter izglasovali odlok, s katerim se bo del Trga izgnancev preimenoval v Trg Jožeta Toporišiča.

Želijo, da se pločnik in kolesarska steza začneta graditi čim prej
Tretja faza investicije v pločnik in kolesarsko stezo na Cesti svobode v Brežicah je po ocenah vredna 1.165.919 evrov, pri čemer bo slabih 70 % sredstev zagotovila Občina Brežice, preostanek pa bodo tuja sredstva, saj se predvideva, da bo v projektu sodeloval tudi zasebni vlagatelj (najverjetneje trgovsko podjetje Eurospin), ki bo ob Cesti svobode zgradil svoje poslovne prostore. Terminski plan predvideva, da se bo gradnja prvega izmed dveh semaforiziranih križišč začela aprila 2017, pločnik in kolesarska steza pa aprila 2018, sama investicija bi se zaključila septembra 2019. Svetniki so v razpravi izpostavili, da sta dve križišči s semaforji na tako majhni razdalji pretirani in da bi bilo treba v tem primeru najti boljšo rešitev, prav tako jih je zmotilo, da je gradnja križišč predvidena veliko prej kot pa pločnik in kolesarska steza. Mag. Andrej Vizjak (SDS) je zato k sklepu predlagal dva amandmaja, oba so svetniki tudi sprejeli, in sicer da se morebiten višek tujih sredstev porabi še za gradnjo pločnika in steze ter da se začetek gradnje pločnika in steze premakne za eno leto nazaj, torej na april 2017.

V prvih šestih mesecih realizirali približno tretjino proračuna
nadaljevanje_13_seje_os_brezice_06

Predstavnica programskega odbora Toporišičevo leto Irena Majce

Proračunsko bilanco prvega polletja je predstavil vodja oddelka za proračun in finance Aleksander Denžič, ki je omenil, da je bila realizacija glede na sprejeti plan na prihodkovni strani 43 %, na odhodkovni pa 30 %. Projekte, ki so si zadali, so v tem obdobju uspešno realizirali oz. so se uspešno pričeli. Kot je že pred enim tednom za medije poudaril župan Ivan Molan, je večina večjih pogodb podpisanih, tako da se nemoteno izvaja gradnja OŠ Cerklje ob Krki in nekaterih pločnikov, zaključena je dobovska obrtna cona. Molan je dejal, da sama realizacija na prvi pogled ne kaže prave slike, vendar je prepričan, da bo ob koncu leta realizacija še večja od načrtovane.

Brežičani bodo igrali na sodobnejšem stadionu
Brežiški nogometni stadion že 20 let ni bil posodobljen, glede na to, da brežiški nogometaši zelo uspešno nastopajo v 2. slovenski nogometni ligi, pa se pričakuje, da tekme igrajo na spodobno urejenem objektu, ki mora zadoščati določenim standardom. Prenova stadiona bo predvidoma stala 2.285.000 evrov, sredstva bodo zagotovili Občina Brežice, EU, Nogometna zveza Slovenije in Fundacija RS za šport. Dela se bodo pričela že zelo kmalu, saj je za igranje v drugi ligi eden od pogojev tudi ta, da mora imeti stadion tribuno s 500 sedeži, kar pa brežiški še nima oz. ima samo montažno. Zato bodo najprej poskrbeli, da bo stadion dobil primerno tribuno, nato pa bodo, odvisno od pridobljenih sredstev iz drugih virov, s temeljito rekonstrukcijo stadiona nadaljevali v letih 2019 in 2020.

Kar nekaj dilem glede preimenovanja dela Trga izgnancev v Brežicah
nadaljevanje_13_seje_os_brezice_14

Veliko razburjenja je prinesla tudi točka o odloku o OPPN za območje razvoja obstoječe kmetije Mali Vrh, saj je Roman Kržan (na fotografiji) izrazil veliko pripomb na račun same izdelave projektne dokumentacije, ki jo je izdelala Mateja Sušin Brence iz M Mundusa.

Kar nekaj časa so se svetniki zadržali pri točki o preimenovanju dela Trga izgnancev v Brežicah. Na pobudo programskega odbora Toporišičevo leto je župan predlagal uvedbo postopka za preimenovanje dela omenjene ulice (kjer se nahajajo Dom kulture, Knjižnica Brežice in bivši dijaški dom, kjer naj bi bil v prihodnosti po novem sedež Fakultete za turizem) v Trg Jožeta Toporišiča. Kot je med drugim poudarila predstavnica programskega odbora Toporišičevo leto Irena Majce, s preimenovanjem nikakor ne želijo posegati v Trg izgnancev oz. ga kakor koli okrniti, ampak ga še obogatiti. V času javne razgrnitve predloga o preimenovanju ni bilo nobenih pripomb, te so se pojavile šele pred kratkim, ko so se z javnim pismom oglasili predvsem brežiški izgnanci, ki nasprotujejo preimenovanju. Tudi veliko svetnikov je bilo v dilemi, kako glasovati o tem. Dr. Stanka Preskar in Igor Zorčič (SMC) sta tako dejala, da bi si glede na Toporišičevo delo in zasluge ta zaslužil veliko boljšo lokacijo kot pa omenjen del Trga izgnancev, Anton Zorko (DeSUS) pa je predlagal, da bi mu postavili monumentalni spomenik, ki ni skrit nekje med stavbami, ampak je viden vsem, ne samo tistim, ki gredo v knjižnico. Zorko je še dejal, da so predlagali tudi umaknitev te točke z dnevnega reda, a neuspešno. Na koncu so svetniki odlok o preimenovanju vseeno izglasovali, dodali pa še sklep, da se v nadaljevanju območje Trga Jožeta Toporišiča razširi, tako da bo vključeval tudi cerkev sv. Roka z bližnjo okolico. Uradna razglasitev Trga Jožeta Toporišiča bo 11. oktobra ob zaključku Toporišičevega leta.

R. R.
« Nazaj na seznam