Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Minister Podgoršek napovedal popis škode in interventni zakon

Objavljeno: Ponedeljek, 12.04.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Jablance-Vinotoc Jelenic-pozeba-minister Joze Podgorsek (14)

Z leve: Marjan Jelenič, minister dr. Jože Podgoršek, predsednik ZDVD Miran Jurak in tajnik Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki Matej Kuhar

Posledice pozebe, ki je prejšnji teden prizadela tudi Posavje, so si danes na terenu na različnih koncih Slovenije ogledali minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej. Minister Podgoršek je obiskal Vinotoč Jelenič v Jablancah v kostanjeviški občini.

Kot je povedal gostitelj obiska, znani vinogradnik Marjan Jelenič, so posledice pozebe vsak dan bolj vidne: »Kar se tiče žametovke, frankinje in kraljevine, so pozeble 100-odstotno, saj so pozebli vsi brsti, saj so bile temperature res ekstremno nizke, do -7 stopinj Celzija, česar tukaj nismo vajeni, trta v tej fazi brstenja pa tudi ne.« Pozeba tokrat ni bila odvisna od različnih leg, saj je bil mraz povsod približno enak, je še povedal Jelenič, ki ima v okolici domačije skoraj 14 hektarjev vinogradov, 90 % pridelave pa seveda predstavlja cviček.
Jablance-Vinotoc Jelenic-pozeba-minister Joze Podgorsek (27)

Robert Jarkovič, Matej Kuhar, kostanjeviški župan Ladko Petretič in Marjan Jelenič

Tudi Robert Jarkovič, ki ima vinograde v Gadovi peči, je povedal, da so bile trte, ki začnejo prve brsteti, npr. žametna črnina in chardonnay, najbolj na udaru in so uničene 100-odstotno, pozeble pa so tudi druge sorte, za katere so pričakovali, da bodo manj. »Čez nekaj tednov bomo videli, kaj bo s sobrsti, ki so tudi rodni. Mogoče pričakujemo kakšen grozda, ampak vsekakor jih bo zelo malo,« je pojasnil. Kot smo poročali prejšnji teden, so se sadjarji na razne načine poskušali upreti zmrzali, tako z oroševanjem kot z ogrevanjem sadovnjakov. Kot pravi Jarkovič, v vinogradništvu s tem ni toliko prakse, težava je tudi pripeljati vodo v hribovite kraje, saj jo je za oroševanje potrebno ogromno, Jelenič pa je dodal, da gre pri tem tudi za ogromne investicije, ki jih zelo nizke cene vina, zlasti cvička, ne omogočajo. »Poskušalo se je že z grelnimi svečami in nekaterimi stroji za ogrevanje, vendar to deluje le pri temperaturah malo pod ničlo, pri -7, -8 pa ni rešitve,« meni Jarkovič, ki ga skrbi prihodnost vinogradništva, če se bodo tako nizke temperature še ponavljale. »Upamo, da nam bo država z nekimi ukrepi priskočila na pomoč,« je pred ministrovim obiskom dejal Jelenič, ki take pozebe v času svojega vinogradništva še ni doživel.
 
Najprej ocena škode, nato ukrepi za pomoč

Jablance-Vinotoc Jelenic-pozeba-minister Joze Podgorsek (34)

Minister dr. Jože Podgoršek

Minister dr. Jože Podgoršek je po ogledu škode v Jeleničevih vinogradih povedal, da je škoda po pozebi res izjemno velika, zlasti v sadjarstvu, kjer je primerljiva s škodo po pozebi leta 2017, velika pa je tudi v vinogradništvu. »Treba je počakati, da minejo nevarnosti pozeb, verjetno nas čaka še kakšen teden strahu, pa tudi, da bomo lahko bolj detajlno ocenili posledice. Pripravili bomo predlog Upravi za zaščito in reševanje, da gre v oceno te škode, da bomo lahko ugotovili, kakšna je škoda na posameznih legah in da bodo lahko kmetijska gospodarstva uveljavljala ta škodni dogodek, da se jim odpravi plačilo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,« je dejal minister. Napovedal je tudi pripravo interventnega zakona za pomoč tem sektorjem, s katerim bodo omogočili dokup grozdja in sadja z drugih območij, če ga bo kaj na razpolago, zmanjšali zakupnine za zemljišča v lasti Republike Slovenije ter zagotovili finančna nadomestila za prizadete pridelovalce. »V zadnjih šestih letih je to na nekaterih površinah že tretja, četrta močna pozeba, odvisno o leg, zato bo treba iskati tudi sistemske ukrepe za povečanje odpornosti kmetijskih gospodarstev za takšne primere,« je še dejal Podgoršek, zato bo z ministrom za okolje spregovoril o rešitvah za bolj intenzivno izvajanje investicij za prilagajanje na podnebne spremembe, od namakalnih sistemov in protitočnih mrež do protipozebne zaščite. Maja bodo na ministrstvu v ta namen objavili razpis, na katerem bo na voljo 20 milijonov evrov. Na vprašanje, ali si državno pomoč lahko obetajo tudi manjši tržni vinogradniki in sadjarji, je odgovoril, da bodo iskali rešitve tudi zanje, saj so tudi ti pomembni, saj skrbijo za videz, obdelanost in poseljenost krajine, zaradi česar jo lahko tržimo tudi v turizmu.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam