Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Okrogla miza o kadrovski problematiki v energetiki

Objavljeno: Četrtek, 17.11.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
20221116_100005
Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je v okviru Dnevov posavske energetike 2022 16. novembra organizirala okroglo mizo na temo kadrovske problematike v energetiki.

Na okrogli mizi, ki jo je moderiral Slavko Bobovnik, so o pereči problematiki spregovorili: Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v NEK d.o.o., mag. Dušan Krajnik, vodja službe za upravljanje in razvoj kadrov ELES d.o.o., doc. dr. Tomaž Žagar, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, Jože Hebar, predstavnik GIZ distribucije električne energije, prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, in dr. Dejan Paravan, generalni direktor GEN energija d.o.o.
20221116_101038

 
Uvodne iztočnice za pogovor je podal dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme. Poudaril je predvsem velike potrebe po kadrih, ki bodo spremljale investicijo izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne, ter hkrati omejeno število študijskih programov, na katerih se lahko izobražuje kader. Dodatno je opozoril na negativne demografske kazalce, ki Slovenijo spremljajo že nekaj let in ki prav tako negativno vplivajo na reševanje kadrovske problematike v podjetjih.
 
20221116_115022

Doc. dr. Tomaž Žagar je poudaril, da vsi načrti, ki se nanašajo na prehod na brezogljično družbo, predvidevajo uporabo jedrskih elektrarn za proizvodnjo električne energije. Predstavil je trend naraščanja izgradenj jedrskih elektrarn po svetu ter poudaril, da predstavlja ozko grlo pri projektih za izgradnjo novih jedrskih elektrarn predvsem zagotavljanje ustreznih kadrov.
 
Udeleženci na okrogli mizi so razpravljali tudi o nižanju deleža študentov na tehničnih študijskih programih, o zelo visokem deležu mladih, ki so vključeni v terciarno izobraževanje, dodatnih izobraževanjih, ki se izvajajo v podjetjih, ter o sodobnih izzivih v zvezi z zaposlovanjem mladih strokovnjakov.
 
Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je treba mladim že v osnovni šoli približati naravoslovno vsebino ter jih navdušiti za nadaljevanje izobraževanja na tehničnih študijih. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks na področju, kot npr. kviz Mladi genialci. Prav tako so se udeleženci strinjali, da na nivoju države manjka kadrovska strategija, s katero bi lahko ciljno reševali izzive na področjih, kjer se pojavljajo težave s primanjkljajem kadrov.
 
Prof. dr. Sebastijan Seme je ob zaključku okrogle mize strnil skupne ugotovitve:
  • podjetja s področja energetike se soočajo s problematiko pri zagotavljanju ustreznih kadrov;
  • Univerza v Mariboru ter Fakulteta za energetiko bosta še naprej vodila aktivnosti za posodabljanje študijskih programov, v katero bo še bolj tesno vključeno gospodarstvo (tudi v okviru pilotnih projektov za zelen in digitalen prehod);
  • Fakulteta za energetiko bo skupaj z deležniki iz gospodarstva pričela z aktivnostmi za pripravo novega programa s področja jedrske energetike. 
Vir: FE Krško
 
« Nazaj na seznam
»