Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Srečanje kmetijskih in živilskih podjetij: podražitve so neizogibne

Objavljeno: Sobota, 23.04.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0951

Udeleženci srečanja pri Treh lučkah

Pri Treh lučkah na Sremiču je v petek potekalo poslovno srečanje kmetijskih in živilskih podjetij, ki delujejo na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter so člani GZS Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in regionalnih zbornic.

Kot je povedala dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je šlo za peto in hkrati zadnje regionalno srečanje podjetij v omenjenih panogah, ki jih prepletejo tudi z drugimi dejavnostmi, od katerih sta odvisna kmetijstvo in živilstvo. »Dosedanja srečanja so pokazala, kako pomembno je sodelovanje z drugimi panogami, denimo tudi na energetskem področju. Pomembno je, da se ljudje srečujejo in pogovarjajo, kajti le poslovni del ni vse in ni dovolj, zato želimo vanj vnesti tudi nekaj sproščenosti in poudarka na sodelovanju,« je poudarila.
DSC_0931

Dr. Tatjana Zagorc


 
Kot najbolj pereče težave kmetijske in živilske panoge je – pričakovano – izpostavila vojno v Ukrajini, ki »posredno in v določenih primerih neposredno vpliva na poslovanje kmetijskih in živilskih podjetij, predvsem pri dobavi mineralnih gnojil in tudi embalaže«. Odreagirali so tudi žitni in oljni trgi, te težave pa so na zbornici reševali tudi v sodelovanju z diplomacijo. »Ne bom rekla, da se zadeve umirjajo, so se pa podjetja morala znajti, tudi z novimi dobavnimi potmi, saj mora razvoj teči dalje,« je še dodala.
DSC_0941

V ospredju predstavniki gospodarskih zbornic

Na vprašanje, ali se moramo potrošniki bati novih podražitev hrane, je odgovorila: »Vsi ti procesi, ki se vlečejo že iz epidemije in nadaljujejo z ukrajinsko krizo, bodo nedvomno vplivali tudi na podražitve. Dražitve surovin in energije so tako visoke, kot še nikoli doslej, in podjetja morajo to prenesti v končno ceno svojih proizvodov, saj drugače ne bodo obstala na trgu.« Kmetijstvo se seveda spopada tudi s posledicami klimatskih sprememb, ki se odražajo v čedalje pogostejših naravnih nesrečah. »To je nekaj, kar nas razvojno skrbi. Naši sadovnjaki in naša polja so podvrženi pozebi, suši in toči, zato se mora kmetijstvo temu prilagoditi, seveda pa so investicije v to izjemno visoke. Na srečo ima naš resor zadaj skupno kmetijsko politiko, ki mora razumno usmerjati svoja sredstva v zaščito pred tem, na eni strani z namakanjem, na drugi z zaščito pred pozebo in točo.«
 
Direktor GZS Posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek je povedal, da je kmetijska panoga v Posavju zelo pomembna, saj smo vodilna regija na področju sadjarstva, to pa postajamo tudi na področju zelenjadarstva, močno je vinogradništvo in pridelava nekaterih drugih živilskih produktov. »To je zelo pomembno v današnjih časih, ko se veliko pogovarjamo o samooskrbi, dogodki zadnjih dveh let so nam pokazali, da je to ključnega pomena,« je poudaril, »in v Posavju imamo veliko možnosti, da pri tem naredimo še velik napredek.« Po njegovih besedah je stanje v tem sektorju v Posavju dobro, saj se je povečalo domače povpraševanje. Izpostavil je nekaj projektov, ki so povečali denimo oskrbo šol s hrano z lokalnih kmetij. »To moramo še nadgraditi, predvsem pa samega sebe, da bomo, ko pomislimo na nakup hrane, najprej pogledali k sosednjemu kmetu in šele nato v trgovino,« je še dodal. Negovati moramo vrednoto poklica kmeta in spodbujati mlade, da bodo ostajali v lokalnem okolju in obdelovali zemljo, ki so jo podedovali od prednikov. Največja težava so tudi po njegovem vremenske ujme, na katere žal nimamo vpliva.
 
Podrobneje pa v eni naslednjih številk Posavskega obzornika.
 
P. P.

#povezujemoposavje
 
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.11.2021 | Redakcija

Ribe so del zdrave prehrane

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste