Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Inovatorji za spremembo enkrat v ospredju

Objavljeno: Torek, 21.09.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0369

Nagrajeni posavski inovatorji

V organizaciji GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško je v ponedeljek popoldne na gradu Rajhenburg že osemnajstič potekala podelitev priznanj za najboljše inovacije v regiji Posavje. Sedemčlanska komisija, ki ji predseduje doc. dr. Tomaž Žagar (GEN d.o.o.), je prejela enajst prijav na razpis, podelila pa štiri zlate, tri srebrne in dve bronasti priznanji ter dve priznanji za prispevek na področju inovativnosti.

Kot je povedal Žagar, je bilo letošnje leto z enajstimi prijavljenimi inovacijami, pri katerih je sodelovalo 34 inovatorjev in tri multidisciplinarne ekipe, dokaj povprečno. »Inovacije postajajo tudi v Posavju, v skladu z geslom letošnjega razpisa, realnost. Če so bile včasih inovacije nekaj, kar je fino imeti, so zdaj postale nujnost, brez inovacij ni obstanka na tržišču in marsikdaj prinašajo vsakdanji kruh na mizo,« je še menil Žagar.
DSC_0356

Eno od štirih zlatih priznanj je prejela Razvojna skupina VIP Brown S ...

Poleg njega so komisijo sestavljali še Damjan Mežič (Savaprojekt d.d.), Darko Gorišek (GZS PGZK), dr. Gregor Škorc (NEK d.o.o.), Ivana Buble (Kostak d.d.), Jože Vuk (Metalna Senovo d.o.o.) in mag. Justina Šepetavc (Vipap Videm Krško d.d.). Kot je dodal Gorišek, so podjetja letos prijavila manj inovacij, po njegovem mnenju zato, ker jih nekatera čuvajo kot poslovno skrivnost, saj imajo slabe izkušnje s t. i. industrijsko špijonažo in krajo blagovnih znamk. Želi si, da bi dosegli vsaj 20 prijav na letni ravni, čemur so bili že blizu, a je k upadu najbrž pripomogla tudi covid situacija.
 
DSC_0344

... eno pa podjetje Kovis.


Na podelitvi priznanj, ki jo je povezovala Petra Rep Bunetič, sta inovatorje poleg Žagarja nagovorila še predsednik GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško Danijel Levičar in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Aleš Cantarutti. »Bolj kot kadar koli prej so danes izpostavljeni ljudje z inovativnim duhom. Naši sodelavci so ključen kapital podjetja. Brez ljudi in znanja podjetja ne bodo uspešna niti pri inoviranju niti pri samem poslovanju,« je povedal Levičar in poudaril, da inovacije so in bodo gonilo ter motor sprememb in napredka. 
DSC_0338

Dve priznanji, bronasto in srebrno, je prejelo podjetje TPV AUTOMOTIVE.

Cantarutti je izbor najboljših inovacij označil za eno ključnih vsakoletnih aktivnosti GZS. »Verjamemo, da samo z inovativnostjo, z novimi projekti, z novim znanjem se bo gospodarstvo razvijalo in bodo dosegali gospodarsko rast. Ta ne more temeljiti samo na izkoriščanju naravnih virov, ampak je treba vse več rešitev iskati v smeri trajnostnega in zelenega razvoja ter krožnega gospodarstva,« je dejal prvi mož GZS in izpostavil, da bo podjetjem na teh področjih v prihodnjih letih namenjenih kar nekaj evropskih sredstev. Inovatorje, ki pogosto ostajajo v ozadju, je primerjal s fizioterapevti v športnih ekipah, ki skrbijo, da so ekipe na igrišču v dobrem stanju.
DSC_0314

Priznanje za prispevek na področju inovativnosti je prejel Mlin Katič.


 
Priznanji: GEN–I in Mlin Katič
  
Priznanji za prispevek na področju inovativnosti sta prejeli inovaciji Zeleni Onboarding (ZEON), katere avtorji so dr. Robert Golob, Daška Levstik in Nina Kovač iz podjetja GEN-I d.o.o., ter Separacija proteinov in škroba (inovatorji Marko Katić, Nina Katić, Valentina Žefran, Ivanka Novoselić) iz podjetja Mlin Katić d.o.o.
DSC_0303

Rudolf Gas in Veronika Strnad


 
Bronasti priznanji: GEN–I in Q Techna d.o.o. Podružnica Krško
 
Bronasti priznanji sta si prislužili inovaciji Dobava brezogljične električne energije, ki jo je razvila Razvojno strateška ekipa za oblikovanje nove prodajne strategije iz podjetja GEN-I d.o.o., ter Postopek pregledovanja zvarov na tankostenskih kotlovskih ceveh z ultrazvočno metodo s faznim nizom, katere avtor je PAUT team iz podjetja Q Techna d.o.o. Podružnica Krško.
 
Srebrna priznanja: GEN–I, Resistec in TPV AUTOMOTIVE
 
Srebrna priznanja so prejela tri inovacije: Uporaba umetne inteligence pri analizi satelitskih slik (inovatorji Simon Prešern, Lev Prislan, Jan Bohinec, Dijana Makivić Grilc, Peter Svenšek, Ana Marija Marciuš, dr. Ludvik Bartelj) iz podjetja GEN-I d.o.o.; Vstavljanje kontaktov in postopek pritrditve kontaktov z avtomatiziranim nanašanjem kapljic cementa (inovatorji Zdenko Perec, Robert Kocjan, Daniel Pirc, Matjaž Strmec, Dejan Štefanič, Boštjan Vidmar) iz podjetja Resistec UPR d.o.o. & Co. k.d.; ter Inovativno preklopno varilno orodje (inovatorji Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman) iz podjetja TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart.
 
Zlata priznanja: Kovis, Radeče Papir Nova, TPV AUTOMOTIVE in Vipap Videm Krško
 
Kar štiri inovacije so si prislužile zlata priznanja: inovacija Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet, ki so jo razvili Uroš Grivc, David Deržič, Bogdan Blažinč in Ivan Smolej iz podjetja Kovis d.o.o.; inovacija Antibakterijski papir inovatoric Sabine Cesar in Nives Vodišek Kovač iz podjetja Radeče Papir Nova d.o.o.; inovacija Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom (inovatorji Boris Menič, Vili Malnarič, Gregor Jordan, Dario Novak, Lea Gregl, Nina Prah) iz podjetja TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Tovarna Šentlenart; ter inovacija Rjavi ovojno-embalažni papir iz recikliranega kartona, katere avtor je Razvojna skupina VIP Brown S iz podjetja Vipap Videm Krško d.d.
 
Kot je povedal Levičar, gredo na nacionalni nivo ocenjevanja tri najvišje ocenjene zlate inovacije, in sicer zlate inovacije podjetij Kovis d.o.o., TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart in Vipap Videm Krško d.d. Nacionalna priznanja za inovacije bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 2021, ki bo potekal 12. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom “Nove inovacije, nova realnost”.
 
Dogodek sta z glasbo popestrila Rudolf Gas in Veronika Strnad. Spodaj lahko pogledate video njune izvedbe pesmi Shallow.
 
P. P.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte