Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Lokalnim surovinam želijo najti pot do slovenskih krožnikov

Objavljeno: Ponedeljek, 14.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Kmetija Turk-začetek sezone slovenskega krompirja (41)

Z leve: Ksenja Kragl, Boštjan Kozole in Kristina Ogorevc Račič na novinarski konferenci

Na novinarski konferenci na Kmetiji Turk na Brodu v Podbočju ob začetku sezone slovenskega krompirja so predstavili tudi projekt »Sveže – Okusno – Lokalno«, v katerem sodelujejo CPT Krško kot vodilni partner, Evrosad d.o.o., Ribiška družina Kostanjevica na Krki, Društvo kmetic Krško in Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem.

Posavje postaja vse bolj tudi gastronomska regija, je povedala direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič, k čemur je pripomogel vsakoletni festival Okusi Posavja, ki se je v zadnjih letih iz uličnega festivala lokalne gastronomije in vina razmahnil tudi na pot povezovanja ponudnikov, izobraževanja in željo o doseganju vrhunskih gastronomskih doživetij. »V času koronakrize smo se še tesneje povezali s kmetijami, kajti kvalitetne kulinarike ni brez kvalitetnih surovin,«
Kmetija Turk-začetek sezone slovenskega krompirja (19)

V Posavju imamo veliko kvalitetnih kulinaričnih surovin.

je poudarila, zato so lani na Tržnici Videm pripravili prvo posavsko borzo kmetijskih surovin, posluh za njihovo pobudo pa so pokazali v podjetju Evrosad, kjer so pred kratkim uredili trgovino s pridelki in izdelki številnih lokalnih pridelovalcev. Lani so tako na razpis LAS Posavje za projekte CLLD uspešno prijavili projekt »Sveže – Okusno – Lokalno« in zanj Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejeli dobrih 82 tisoč evrov sredstev. »Želimo, da postanejo vrhunske surovine simbol kvalitete v regiji. Projekt bo povezal kmetije, odkupovalca sadja in zelenjave do gostincev. V ta namen bomo kupili transportno vozilo,« je povedala Ogorevc Račičeva. K sodelovanju so povabili še v uvodu omenjena društva.
 
Osveščati tako mlade kot starejše

Projekt ima še večji pomen v luči dejstva, da je Slovenija letos evropska gastronomska regija, je poudarila vodja projekta Ksenja Kragl s CPT Krško. »Želimo, da se regija razvija v smeri vrhunske gastronomske regije, saj smo na tem področju včasih malce zapostavljeni, kljub temu da imamo vrhunske surovine tako rekoč na našem pragu,« je dejala. Z izobraževalnimi vsebinami o pomenu lokalne hrane in predelave bodo osveščali tako mlade kot tudi starejšo populacijo. V projekt so vključili tudi izdelavo promocijskega dokumentarnega filma s predstavitvijo glavnih surovin v regiji in tudi najpomembnejših gostincev, vinarjev in tudi društev na podeželju.
 
Kot je dodal direktor Evrosada Boštjan Kozole,  je ugotovitev, da je na slovenskih krožnikih, vključno z gostinskimi obrati, zelo malo slovenskega sadja, zelenjave in drugih surovin, izziv za vzpostavitev lokalne trajnostne verige lokalnih živil med kmetijami, odkupovalci in gostinci. Prepričani so, da je tukaj možno narediti velik korak naprej. »Za kmetijstvo je izjemnega pomena, da lokalne surovine najdejo pot do slovenskih krožnikov,« je zaključil.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam