Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na Dnevu inovativnosti priznanja za TPV Automotive, INO Brežice in GEN-I

Objavljeno: Torek, 20.09.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
TPV zlata inovacija

Z zlatim priznanjem nagrajena inovacija bo vgrajena v več kot 40 % novih vozil BMW.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 20. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Podeljenih je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv.

Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije je tudi brežiško podjetje TPV AUTOMOTIVE,  d. o. o. za inovacijo Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW. Z inovacijo jim je uspelo rešiti skupek nasprotujočih si izzivov, kako izdelati čim lažji, geometrijsko, trdnostno in togostno zelo zahteven dinamično obremenjen varnostni element podvozja, z ozko omejenimi tolerancami, visokimi korozijskimi zahtevami in minimalno porabo materiala v velikoserijskem procesu. Izdelek bo vgrajen v več kot 40 % novih vozil BMW in predstavlja prebojno inovacijo na globalnem nivoju. Inovacija je plod 5-letnega razvoja podjetja TPV AUTOMOTIVE d.o.o., kjer so v sodelovanju z več kot dvajsetimi domačimi in tujimi institucijami ter partnerji uspešno izpeljali vse razvojne faze - od koncepta do velikoserijske proizvodnje. 
Srebrna_GEN-I (2)

Srebrno priznanje za GEN-IZlata inovacija podjetja TPV AUTOMOTIVE, d.o.o. je bila nagrajena preko Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Podjetje TPV AUTOMOTIVE ima sedež sicer v Brežicah, poslovni enoti pa še vedno v Suhorju in Veliki Loki pri Trebnjem.
 
Med prejemniki zlatih priznanj so še podjetja Lek farmacevtska družba d.d. - Ferumoksitol za injiciranje - koloidna suspenzija super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije, HighFly, d.o.o. - FLYWAY - Električni vodni skiro, DOMEL d.o.o. - EC mokro suha sesalna enota, Cleangrad d.o.o. - Drsna vrata za čiste prostore,  Steklarna Hrastnik d.o.o. in RC eNeM d.o.o. - Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla in PIPISTREL VERTICAL SOLUTIONS d.o.o. - Pipistrel Velis Electro.
 
Srebrna_INO Brežice (2)

Srebrno priznanje za INO Brežice

Srebrno priznanje sta prejeli podjetje GEN-I za inovacijo Div-ee-ap (platforma, ki omogoča sinhronizacijo s polnilno postajo doma, v podjetju ali pri prijateljih, kjer registrirani uporabniki začnejo polniti takoj ob priklopu vozila na polnilno postajo) in Ino Brežice za inovacijo INO operation control (baterijsko napajana naprava, ki se jo pritrdi na različne kmetijske, komunalne ali druge delovne stroje, spremlja pa parametre delovanja stroja, kot so vibracije, temperatura, GPS lokacija, delovne ure, vrtljaji delovne gredi).
 
Bronasta_TPV Avtomotive (4)

Bronasto priznanje za TPV Automotive

Bronasto priznanje je prejelo podjetje TPV AUTOMOTIVE d.o.o. - Tovarna Šentlenart za inovacijo Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov in TPV AUTOMOTIVE d.o.o. za inovacijo Razvoj ojačitve podvozja za izboljšanje vozne dinamike.

Prejemniki vseh nacionalnih priznanj so predstavljeni v posebnem katalogu.
 
Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije, ki so bile izbrane na regijskih podelitvah, posavska je potekala 20. junija na Gradu Rajhenburg.
 
Razstava
 
V avli in na ploščadi kongresnega centra Brdo pri Kranju je bila na ogled razstava zlatih inovacij, kjer so lahko obiskovalci videli ne le zlate inovacij manjših dimenzij, kot je trajnostna steklenica, temveč tudi električni vodni skuter in letalo. Predstavitev zlatih inovatorjev se z jutrišnjim dnem seli v prostore Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani, kjer bo na ogled do 14. oktobra.
 
Strokovna konferenca
 
Dan inovativnosti 2022 je obogatila strokovna konferenca o vlogi in pomenu dizajn inovacij. Predstavljeni so bili primeri uspešnih implementacij in spodbud, ki so jih dizajn inovacije deležne v zahodni in severni Evropi ter primer njihove uporabe v podjetjih. Na okrogli mizi z gosti je tekla razprava o tem, kako dobro poznamo in upravljamo vire kreativnosti in dizajn inovacij v Sloveniji, kje so skriti potenciali, kako razvit je ekosistem za spodbujanje inovativnosti pri nas in kako se v njem znajdejo podjetja, ki jim je prav dizajn inoviranje prineslo mednarodni preboj. Konferenco je organizirala GZS v sodelovanju s Kompetenčnim centrom za design management (KCDM 3.0).
 
P. P./vir in foto: GZS
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki