Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Obnovili bodo skladišče letalskega goriva Stara vas

Objavljeno: Torek, 15.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0099

Minister Tonin in direktor TEB Malgaj podpisu pogodbe

Direktor Termoelektrarne Brestanica (TEB) Tomislav Malgaj in minister za obrambo mag. Matej Tonin sta danes na gradu Rajhenburg podpisala sporazum o sodelovanju pri obnovi skladišča letalskega goriva Stara vas pri Krškem.

Ministrstvo za obrambo RS (MORS) je namreč nosilec projekta obnove sistema oskrbe z letalskim gorivom letališča Cerklje ob Krki tako za potrebe Slovenske vojske kot za potrebe sil NATO. V sklopu celovite obnove je predvidena tudi posodobitev oziroma obnova skladišča in pretakališča naftnih derivatov Stara vas pri Krškem. Kot je po podpisu sporazuma povedal Malgaj, je na omenjeni lokaciji, katere 21-odstotna solastnica je TEB,
DSC_0143

Zapuščeno nekdanje črpališče v Stari vasi

predvidena izgradnja infrastrukture, ki bo omogočala skladiščenje in prečrpavanje goriva iz vlakovnih in avto cistern. »Hvala ministru, da nam je zaupal to nalogo. V TEB imamo tovrstne izkušnje, saj smo v preteklosti že izvajali takšne manipulacije,« je še dodal in poudaril, da je to zanje pomemben dan, saj ves čas iščejo možnosti za zunanje vire prihodkov.
 
Minister Tonin je povedal, da je investicija, ki je predmet sporazuma, eden ključnih delov druge faze obnove in posodobitve cerkljanskega letališča. »Cerkljansko letališče naj bi bilo namenjeno tudi NATO letalom za prečrpavanje in dodatno dobavo goriva, zato je ta zmogljivost za nas izjemno pomembna. Črpališče v Stari vasi je zato treba prenoviti in uskladiti z NATO standardi, saj je tam še zastarela tehnologija iz bivše države,« je pojasnil. Pri iskanju partnerja so se 'našli' s Termoelektrarno Brestanica, ki bo pomagala predvsem z osebjem in znanjem, da bo prečrpališče ustrezno delovalo. »Sistem je zamišljen tako, da bo gorivo prišlo po železnici, od črpališča dalje pa po cesti do letališča,« je še dodal. Razmišljali so tudi o izgradnji kerozinovoda, a so izračuni pokazali, da bi bilo to neekonomično. Konkretne vrednosti projekta, kot je dejal Tonin, še ni možno navesti, bo pa zagotovo večmilijonska. Investitor celotne obnove je MORS, večji del sredstev zanjo bo prispeval NATO, zaključena pa bo predvidoma v štirih do šestih letih.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam