Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Podelili priznanja za deset posavskih inovacij

Objavljeno: Torek, 21.06.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
gzs inovacije (62)

Za zlato priznanje so zaploskali predstavniku podjetja INO Brežice.

GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško je v ponedeljek na gradu Rajhenburg v partnerstvu z MGRT in SPIRIT Slovenija že devetnajstič podelila priznanja inovacijam v posavski regiji. Na podlagi desetih inovacijskih prijav na razpis so podelili eno zlato, pet srebrnih in štiri bronasta priznanja.

Kot je povedal predsednik sedemčlanske komisije, ki je ocenjevala inovacijske predloge, dr. Tomaž Žagar, je v desetih inovacijskih prijavah na razpis letos sodelovalo 50 inovatork in inovatorjev ter ena inovacijska skupina iz osmih podjetij in enega inštituta. Polovica predlogov je bila povezanih z energetiko (vse tri inovacije energetskih podjetij ter obe inovaciji TPV AUTOMOTIVE), rdeča nit vseh inovacij pa je, da gredo naproti oz. pomagajo ljudem oz. zaposlenim, da lahko bolje in učinkovito delajo ali pa da se izboljšajo odnosi med njimi. »Inovacijska klima v Posavju je zagotovo dobra, saj vidimo, da je takšnih stvari, ki bi lahko bile inovirane oz. priznane kot inovacije, še več.
gzs inovacije (10)

Zbrani na podelitvi na gradu Rajhenburg

Morda še vedno preozko gledamo, da je inovacija samo nov produkt, ki ga prodaš na trgu, a so lahko inovacije tudi stvari, ki izboljšajo in olajšajo delo, a jih ne prijavijo kot inovacije,« je še dodal Žagar, zato tudi v komisiji razmišljajo, da bi temu prilagodili kriterije pri ocenjevanju inovacijskih predlogov.
 
V uvodu podelitve so zbrane, med njimi je bila tudi poslanka v DZ Nataša Bogovič Avšič ter direktorji številnih posavskih podjetij, poleg Žagarja, ki je predstavil delo ocenjevalne komisije, nagovorili še predsednik GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško Danijel Levičar, generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in v. d. direktorja agencije SPIRIT Slovenija Rok Capl.
 
gzs inovacije (33)

Predsednik ocenjevalne komisije dr. Tomaž Žagar


Štiri bronasta priznanja

Levičar in Žagar sta podelila bronasta in srebrna priznanja. Bronasta so prejeli: podjetje Daničičeve mesnine - Milan Daničič s.p. za inovacijo Izdelava mini linije za strojno izdelavo čevapčičev v proizvodnji malega obsega (inovatorji: Milan Daničič, Antonija Daničič, Damjan Lapuh); Inštitut RAJART za inovacijo Dotik (inovator: Rajko Požar), podjetje Kostak d.d. za inovacijo Implementacija krožnega procesnega modela za povečevanje ponovne uporabe kosovnih odpadkov z apliciranjem metod življenjskega cikla (inovatorji: Marjan Božič, dr. Boštjan Vimpolšek, Mojca Žganec Metelko, Polona Hrovat Mavsar) ter podjetje Stilles d.o.o. za inovacijo Digitalizacija procesa logistike na področju paketov z integracijo v sodelovalno platformo v oblaku in vključitvijo poslovne inteligence ter robotske procesne avtomatizacije (inovatorji: Razvojna skupina Stilles).
 
gzs inovacije (66)

Skupinska fotografija nagrajencev


Pet srebrnih priznanj

Srebrna priznanja so prejeli: podjetje GEN energija, d.o.o. za inovacijo Pomožna aplikacija za daljinsko vodenje hidroelektrarn HESS (inovatorji: Rene Jeromel, Dejan Slovenc, Marko Klobčar, Matjaž Marjetič, Stanko Pompe); podjetje GEN-I d.o.o. za inovacijo Platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil (inovatorji: Blaž Krese, dr. Dejan Paravan, dr. Rok Lacko, Dubravka Gramc, Gašper Lenassi, Jernej Nose, Klemen Pleško, Luka Nagode, Maja Črnologar, Matej Pintar, Miha Hribar, Milica Sabo, Nina Drmota, Rok Drčar, Rok Jarc, Rok Majerčič, Rok Markočič, Sandi Kavalič, Vid Seražin, Žiga Žerjav, Andreja Smole); podjetje NEK d.o.o. za inovacijo Stroj za dekontaminacijo in sušenje čelad (inovator: Erik Komočar); podjetje TPV AUTOMOTIVE d.o.o. - Tovarna Šentlenart za inovacijo Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5« (inovatorji: Matija Požgaj, Boštjan Piletič, Matej Žerjav) ter podjetje TPV AUTOMOTIVE d.o.o. - Tovarna Šentlenart za inovacijo Inovativen postopek pospeševanja strjevanja tesnilne mase in razvoj ustrezne komore za strjevanje (inovatorji: Vili Malnarič, Boris Menič, Nina Prah, Aljaž Rebselj, Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman, Rudi Krošelj, Mišo Pereško, Mitja Drenovec).
gzs inovacije (29)

Kantavtor Robert Petan


 
Zlato priznanje za INO

Cantarutti in Levičar sta zlato priznanje podelila podjetju INO Brežice d.o.o. za inovacijo INO operation control (inovatorja: Jurij Žnideršič, Aleksandar Cvetanovski). Gre za baterijsko napajano napravo, ki se jo pritrdi na različne kmetijske, komunalne ali druge delovne stroje in spremlja parametre delovanja stroja, kot so vibracije, temperatura, GPS lokacija, delovne ure, vrtljaji delovne gredi. Naprava je opremljena z bluetooth komunikacijo in hrambo podatkov. Na ta način lahko merjene veličine spremljamo v realnem času in na podlagi le teh preventivno ustavimo in servisiramo stroj še predno pride do večjih poškodb. Lahko tudi pogledamo zgodovino delovanja stroja in na podlagi teh podatkov načrtujemo preventivno vzdrževanje. Kot je povedal Cvetanovski, je v njihovem podjetju inoviranje konstanten proces, ki je nujen, da so lahko uspešni na trgu, saj sami razvijajo in izdelujejo kmetijske in komunalne stroje. »Inovacije ne služijo sam sebi, ampak morajo predstavljati novo vrednost pri naših končnih uporabnikih in s tem predstavljajo konkurenčno prednost pri prodaji naših strojev na profesionalnem segmentu,« je pojasnil.
 
Na nacionalnem ocenjevanju inovacij (priznanja bodo podeljena na Dnevu inovativnosti 20. septembra na Brdu pri Kranju) bodo Posavje zastopale tri najvišje ocenjene inovacije: INO Brežice d.o.o. – INO operation control, TPV AUTOMOTIVE d.o.o. Tovarna Šentlenart – Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5« in GEN-I d.o.o. – Platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil.
 
Prireditev, ki jo je vodila Petra Rep Bunetič, je z glasbo in humorjem popestril kantavtor Robert Petan.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»