Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavske komunale združile moči za videospot o ločevanju odpadkov

Objavljeno: Torek, 21.03.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0070

Mitja Udovč, Jadranka Novoselc in Jože Leskovar

Tri posavske komunale – Kostak, Komunala Brežice in Komunala Sevnica – so danes javnosti predstavile videospot o ločevanju odpadkov, ki so ga pripravile z namenom, da občanom, predvsem pa mladim, na prijazen in zabaven način približajo ločevanje odpadkov. Prepričani so namreč, da je odgovoren odnos do okolja potrebno začeti razvijati pri najmlajših članih naše družbe, ki ta sporočila prenašajo svoje starše oz. na starejše generacije.

V posavskih komunalah opažajo, da se je v zadnjih letih povečalo odmetavanje odpadkov v naravo in zmanjšala zavzetost za ločeno zbiranje. »Koronska kriza je v ljudeh pustila neko ravnodušje in ugotavljamo, da so se odpadki spet začeli pojavljati v okolju, kjer prej tega ni bilo zaznati, pa tudi navdušenja občanov, da je treba odpadke doma ločevati, je manj,« je poudaril direktor Sektorja komunale na Kostaku Jože Leskovar. Tudi v Brežicah opažajo podobno, je povedala direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc.
IMG_20230206_150156

Težave pri ločevanju se pojavljajo predvsem pri ekoloških otokih.

»Poskušamo tudi ukrepati in nalepimo obvestila na zabojnike, če so odpadki nepravilno ločeni, ter uporabnikom pojasnimo, kaj ni bilo v redu, in stanje se potem popravi,« je še dejala in prav tako izpostavila težave na ekoloških otokih, kar pa je še vedno bolje kot odmetavanje odpadkov v naravo. Direktor Komunale Sevnica Mitja Udovč je prav tako poudaril pomen pravilnega ločevanja odpadkov, saj to vpliva na težave pri prevzemu oz. zavračanju prevzema odpadkov s strani družb za ravnanje z embalažo, kar ima tudi finančne posledice na položnicah občanov.
 
Videospot s Tilnom Artačem
 
Video6

Videospot je posnel priljubljeni imitator in komik Tilen Artač.

Z različnimi aktivnostmi si zato prizadevajo ozaveščati občane, da z odpadki ravnajo skrbno. Posebno pozornost namenjajo otrokom v vrtcih in šolah, kjer izvajajo predstavitve o ločevanju odpadkov. Odslej jim bo pri tem v pomoč novi videospot, ki ga želijo predstaviti tudi širši javnosti. Primeren je tudi kot pripomoček staršem pri poučevanju otrok o ločevanju odpadkov doma v gospodinjstvu in odlaganju na ekološke otoke. Videospot je posnel priljubljeni imitator in komik Tilen Artač, za produkcijo pa je poskrbelo podjetje ePosavje Media. Komunale so ga objavile tudi na svojih družbenih omrežjih, a se zavedajo, da bodo predvsem za stik z mlajšo generacijo morali na tem področju narediti še več.
 

 
Veliki premiki v zadnjih letih
 
Vsi trije sicer ocenjujejo, da so pri ločevanju odpadkov v zadnjih letih naredili velike premike. Kot je ponazoril Leskovar, ločeno zberejo že več kot 70 % odpadkov, iz mešanih komunalnih odpadkov pa na koncu odložijo manj kot 1,5 % odpadkov, s čimer dosegajo evropske standarde, so pa tudi med najboljšimi občinami v Sloveniji po tem kriteriju. Najboljši so rezultati pri individualnih hišah, kjer delež ločeno zbranih odpadkov znaša že 95 %, več težav pa je pri skupnih ekoloških otokih, kjer manjšina uporabnikov ne upošteva pravil, a je težje najti krivca. Kot dobra rešitev se kažejo podzemni ekološki otoki, po katerih ni možno brskati in jih razmetavati, zato bodo nadaljevali z njihovo postavitvijo. Na vprašanje, kako s tovrstnimi sporočili doseči tisti manjši del populacije, ki se požvižga na pravila v zvezi z odpadki, je Leskovar odgovoril, da bo treba poleg opozoril kdaj komu napisati tudi kakšno kazen. »To je kot pri prehitri vožnji – ko dobiš kazen, začneš malo bolj paziti. Sistem korenčka in palice še vedno deluje.«
 
Naravoslovni dnevi, čistilne akcije …
 
Med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, šole organizirajo naravoslovne in eko dneve ter druge okoljevarstvene aktivnosti, pri katerih komunale sodelujejo s predstavitvami o vodovodnih sistemih in zaščiti vodnih virov, ogledi čistilnih naprav in drugimi aktivnostmi. V tem obdobju bodo vse tri komunale organizirale oziroma sodelovale tudi v čistilnih akcijah okolja. V Krškem bo čistilna akcija v sredo, 22. marca, v sevniški občini bodo čistilne akcije potekale od 25. marca do 6. aprila, v občini Brežice pa 15. aprila 2023. 
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Recept za ribji namaz s fižolom

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj