Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Reka Mirna in Sava zeleno doživetje Posavja

Objavljeno: Petek, 18.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
DSC01713
Minuli petek je v Kleti Krško potekal Dan ribe, ki ga je organizirala Ribiška družina Sevnica v sodelovanju s Kletjo Krško.

Ob vodenem ogledu kleti in odlični ribji juhi so obiskovalci prisluhnili tudi predavanju predsednika RD Sevnica Sandiju Kosmaču. Naslov predavanja je bil »Ribje legende«, kot je tudi naziv projekta, ki ga v okviru LAS Posavje izvajajo KZ Krško, RD Sevnica, CPT Krško in Domačija Repovž.

DSC01802
Naravno bogastvo in tudi turistični potencial Posavja je njena zelena podoba in čudovita narava, ki jo ponujata reka Mirna in Sava. Ribiška družina Sevnica vsako leto proda veliko ribiških dovoljenj tako domačim kot tujim ribičem. Žal  pa ta edinstven eko sistem podvodnega rečnega sveta izginja, tipične vrste rib so bodisi na seznamu ogroženih ali pa jih je tako malo, da jih ni moč ponuditi gostom. Sodobni turist in potrošnik si želita spoznati in okušati pristno in avtentično regijo, aktivno doživeti Posavje. Partnerji projekta so s petkovim dogodkom dokazali, da je to moč narediti tudi z ohranjanjem biodiverzitete naših rek. Udeležence so popeljali skozi staro vinsko klet Krško, kjer so si ogledali nove hrastove sode, ki so zamenjali dolgoletne velike sode, ki so bili nekoč simbol kleti. Ob penini in pokušanju vrhunskih vin blagovne znamke Turn kleti Krško so pokušali predjed iz kuhane in marinirane postrvi, ki jo je kot pravi kuharski mojster več ur pripravljal predsednik RD Sevnica Sandi Kosmač. Vrhunec dneva je bila brez dvoma že prej omenjena ribja juha, skuhana s strani istega avtorja. Svojo kulinariko je dodala tudi gostilna Kunst z dobrotami in celo sladico iz krškopoljca. Obiskovalci so povzeli, da so legende Posavja ne samo ribe, ki plavajo v naših rekah, temveč tudi ljudje, ki ustvarijo takšno popolno kulinarično in turistično doživetje.

Vir: Klet Krško
« Nazaj na seznam