Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Uspešen test zagona plinskih agregatov TEB iz breznapetostnega stanja v sklopu remonta NEK

Objavljeno: Petek, 28.10.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
20221026_101641
Termoelektrarna Brestanica (TEB) je v okviru načrtovanih remontnih aktivnosti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) dne 26. 10. 2022 uspešno izvedla test zagona agregatov iz breznapetostnega stanja z otočnim obratovanjem ter napajanjem dela lastne rabe jedrske elektrarne.

Ob testu zagona plinskih agregatov iz breznapetostnega stanja sta bila v TEB aktivirana plinska agregata PB6 in PB2, ki sta po 14 minutah od zahteve za zagon pričela z oddajanjem potrebne električne energije v vzpostavljen energetski otok TEB – NEK.
mini-20221026_103210

Test je bil tako izveden znotraj predvidenega časa 20 minut od zahteve za angažiranje plinskih enot do vzpostavitve napetosti v NEK, kjer so bile izvedene obremenitve agregatov v otočnem načinu obratovanja po protokolu testa. Test se je izvajal v skladu z navodili in postopki otočnega obratovanja TEB za pokrivanje nujne lastne rabe NEK. Z uspešno izvedenim testom je TEB ponovno upravičila svojo vlogo in dokazala, da je zanesljiv in neodvisen zunanji vir napajanja NEK.

Poskusno pa je bil izveden tudi test z novim plinskim blokom PB7, s čimer smo uspešno opravili vse potrebne teste investicije Izgradnja plinskih blokov PB6 in PB7 za zagotavljanje jedrske varnosti NEK.

Tako bosta plinska bloka PB6 in PB7 v prihodnjem obdobju postopoma nadomestila obratovanje plinskih blokov PB1-3, ki so v preteklosti opravljali tudi funkcijo otočnega obratovanja in napajanja dela lastne rabe NEK.

Vir: TEB
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki