Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Vsem trem posavskim inovacijam srebrna nacionalna priznanja

Objavljeno: Torek, 12.10.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podelitev

Predstavniki podjetij Kovis, TPV Automotive - Tovarna Šentlenart in Vipap Videm Krško na septembrski regijski podelitvi priznanj

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Podeljenih je bilo devet zlatih, 31 srebrnih ter eno posebno priznanje za inovacijski izziv - inovacije, ki rešujejo izzive covida-19, nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti.

Na državnem ocenjevanju so sodelovale tudi tri inovacije oz. podjetja iz Posavja, ki so bile na nedavni regijski podelitvi nagrajene z zlatimi priznanji: Kovis (inovacija Enodelni železniški zavorni disk za potniški promet), Vipap Videm Krško (inovacija Antibakterijski papir) in TPV Automotive – Tovarna Šentlenart (inovacija Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom). Vsa so prejela srebrna nacionalna priznanja.
 
Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 41 najboljših inovacij iz vse Slovenije. Prejemniki zlatih nacionalnih priznanj so: CASTOOLA d.o.o. - Platforma za ciljano TV oglaševanje Castoola, Danfoss Trata d.o.o. - AB-QM 4.0 - Tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju, Domel d.o.o. - Razvoj in industrializacija motorja 721, Elan, d.o.o. - Zložljive, vsestranske karving smuči VOYAGER, Hidria d.o.o. - Elektronsko komutirani ventilatorji EC R18, Iskra PIO d.o.o. - PIO Flash(r) dekontaminacijski sistem, Radgonske gorice d.o.o. - Untouched by Light - prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi, Red Pitaya d.d. - Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12 in SIJ Metal Ravne d.o.o. - Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R. Prejemnik posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv 2021 - inovacija, ki rešuje izzive covida-19, je Varstveno delovni center (VDC) Zasavje - Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje, ki jo je GZS nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti.
 
Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, »da so med inovacijami, ki kandidirajo za najvišja priznanja, tako produktne in procesne kot tudi trženjske in družbene inovacije. To pomeni, da imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki imajo ne le srčno željo, ampak tudi sposobnost inovirati na zares širokem področju. S tem pa se tudi ne bojim za prihodnost. Kajti inovativna podjetja so tista, ki bodo jutri ustvarjala novo dodano vrednost, nove možnosti zaposlovanja in s tem soustvarjala tudi blaginjo za državo kot tako.« Dodal je, da se je pri tem treba zavedati, da sama inovativnost ni dovolj. Inovativnost je proces, ki pripelje do novega izdelka, storitve ali rešitve, realizirane na trgu. Poleg nje pa je za uspešnost podjetij potrebno še marsikaj drugega, za to pa so potrebni zavzeti ljudje z vizijo, kako naprej. Zato ga navdušuje, da za inovacijami stojijo skupine inovatorjev, ki se niso povezali samo med sabo v podjetjih, ampak so aktivno sodelovali in razvijali tudi izven meja svojih organizacij.
 
Dan inovativnosti 2021 je obogatila Inovacijska konferenca, ki je potekala od jutra in je bila soorganizirana z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Na konferenci so udeleženci prisluhnili Slovenkam in Slovencem po svetu in doma, ki so preko govorov in pogovor delili svoja znanja, izkušnje in poglede na inoviranje, inovacije ter podjetništvo. Udeleženci so sodelovali tudi v delavnici na temo dobrih praks zaposlovalcev v tujini in se mrežili preko spleta in na Gospodarskem razstavišču.

P. P./vir: GZS

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»