Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

7. srečanje proizvajalcev električne energije

Objavljeno: Petek, 30.09.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Foto 5

Z leve: dr. Dejan Paravan, Andreja Belavić Benedik in dr. Robert Golob

Včeraj je na sedežu družbe GEN-I potekalo 7. srečanje OVE in SPTE proizvajalcev električne energije. Osrednja tema letošnjega srečanja, ki se ga je udeležilo več kot 100 proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje toplote ter električne energije, se je nanašala na prve izkušnje samooskrbe gospodinjstev s sončnimi elektrarnami. 

V uvodnem govoru je Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija, udeležencem predstavil letošnje stanje na trgu z električno energijo, proizvodnjo, trgovanj, prodajo ter investicije, ki so v teku: "Zaključujemo izgradnjo hidroelektrarne Brežice, ki bo zagnana prihodnje leto, ravno te dni pa začenjamo tudi remont v NEK. Na drugi strani se tudi letos nadaljujejo zahtevne tržne razmere, ki terjajo racionalno poslovanje na vseh področjih delovanja in iskanje primernih finančnih virov za nadaljnje investicije tudi v bodoče. Pomembne korake na področju trgovanja načrtujemo zlasti z lastniškimi spremembami v družbi GEN-I, s čimer želimo celotno skupino GEN z inovativnimi pristopi še bolj približati kupcem električne energije in jim ponuditi najbolj konkurenčne produkte ne le v slovenskih, pač pa tudi mednarodnih okvirih.«

V nadaljevanju so udeležence nagovorili še dr. Dejan Paravan, izvršni direktor za prodajo družbe GEN-I, Andreja Belavić Benedik z Direktorata za energijo in predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob. Slednja sta se navezala na osrednjo temo, področje samooskrbe z energijo. Kot je dejal dr. Golob, se uporabniki vse bolj zavedajo tako okoljskih kot gospodarskih prednosti tovrstne naložbe in da je bil "GEN-I prvi v Sloveniji, ki je spodbudil ponudbo na področju samooskrbe, in decembra 2014 objavil javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev, v okviru katerega smo 200 gospodinjstvom ponudili 25-odstotno subvencijo za postavitev lastne sončne elektrarne."

Kot so razpravo na osrednjo temo povzeli v družbi GEN-I, so bili udeleženci v večini mnenja, da mora država izboljšati in pohitriti postopke za umestitev v prostor in priklop proizvodnih naprav na obnovljive vire, kot predlog za razvoj področja pa so bili navedeni konkretni predlogi, kako izboljšati in poenostaviti področje samooskrbe.

B. M., vir in foto: GEN-I
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte