Časopis za pokrajino Posavje

AJPES obvešča: Predložite letno poročilo za leto 2018 pravočasno

Objavljeno: Petek, 22.03.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
AJPES obvešča: Predložite letno poročilo za leto 2018 pravočasno
Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, društva in politične stranke morajo, skladno s predpisi, predložiti letna poročila za leto 2018 do konca marca, letos najkasneje do 1.4.2019. Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom hkrati predložijo tudi poročila o prostovoljstvu.

Letno poročilo poslovni subjekti oddajo prek spletnega portala AJPES. Podatke lahko predloži zakoniti zastopnik poslovnega subjekta, ki ima kvalificirano digitalno potrdilo, ali od njega pooblaščena oseba.

Letnega poročila ni potrebno oddati  le samostojnim podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (normiranci) ter fizičnim osebam, ki samostojno opravljajo poklic (športniki, novinarji, samostojni kulturni delavci, samostojni zdravstveni delavci, notarji, odvetniki).

Zbrana letna poročila za leto 2018 bo AJPES konec aprila javno objavil na svojem portalu, kjer je preko aplikacije JOLP možen brezplačen vpogled v letna poročila vseh poslovnih subjektov za zadnjih 5 let.  Podatke iz letnih poročil bo AJPES posredoval tudi državnim organom in drugim pravnim osebam, ki so za uporabo podatkov zakonsko pooblaščene. Na podlagi zbranih podatkov letnih poročil bo AJPES izdelal tudi informacije o poslovanju v državi in po posameznih statističnih regijah, te bodo predvidoma konec maja dostopne tudi na portalu AJPES.

Poslovni subjekt, ki Ajpesu ne predloži letnega poročila pravočasno, stori prekršek, za katerega odgovarjata poslovni subjekt in njegov zakoniti zastopnik. Podrobnejše informacije o predložitvi letnih poročil so na voljo v izpostavah AJPES in na spletni strani http://www.ajpes.si/Letna_porocila.

Vir: AJPES Krško
« Nazaj na seznam