Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dolenjsko-posavska gazela je podjetje Roletarstvo Medle, finalista Aristotel in Pako

Objavljeno: Petek, 21.09.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_1627

Med finalisti je bil tudi krški zdravstveni center Aristotel (foto: arhiv PO).

Družba Dnevnik, d. d., je 20. septembra v hotelu Šport Otočec razglasila drugega finalista v izboru Slovenska gazela 2018. Naziv dolenjsko-posavska gazela 2018 je pripadel podjetju Roletarstvo Medle iz Novega mesta, ostala dva finalista v dolenjsko-posavski regiji pa sta bili posavski podjetji Aristotel, zdravstveni center, d. o. o., iz Krškega in Pako, podjetje za proizvodnjo in trgovino, d. o. o., z Jesenic na Dolenjskem.

Novomeško podjetje Roletarstvo Medle je družinska gazela z 42-letno zgodovino, ki ga uspešno vodi druga generacija. Iz servisnega podjetja za montiranje rolet se je preoblikovalo v proizvodno podjetje in postalo dobavitelj žaluzij, rolet in stavbnega pohištva na vseh večjih evropskih trgih, kamor prodajo skoraj tri četrtine svojih izdelkov. Podjetje trenutno redno zaposluje 135 sodelavcev, skupaj z invalidskim podjetjem in agencijskimi sodelavci pa jih je 174. Lani je ustvarilo 19,44 milijona evrov prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2015, ko so prodali za 13,4 milijona evrov izdelkov, skoraj 45-odstotna rast. 
 
Krški Aristotel je zdravstveni center, ki ga vodi ustanoviteljica in solastnica Darja Čakar. Letos zaokrožajo 20 let delovanja. Za izvajanje osnovne in specialistične zdravstvene dejavnosti, ki ju zagotavljajo v ambulanti v Krškem in Novem mestu, skrbi pri njih 32 zaposlenih, od tega osem zdravnikov in 26 zunanjih sodelavcev različnih strok, od teh 16 zdravnikov specialistov. Podjetju sta sicer vsa leta glavni dejavnosti medicina dela, prometa in športa ter družinska medicina, v zadnjih letih pa vse več specialističnih dejavnosti ter promocija zdravja na delovnem mestu. Dejavnost širijo tudi na področju rehabilitacije, fizioterapije in estetske medicine. Lani so ustvarili 1,8 milijona evrov prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2015 33-odstotna rast.

Podjetje Pako, ki je specializirano za distribucijo repromateriala in opreme za reklamno in tiskarsko industrijo, ima sedež v Jesenicah na Dolenjskem. Vodi ga Gregor Šimunovič, predstavnik druge generacije tega družinskega podjetja. Pako svoje storitve prek dveh ločenih družb z enim logističnim centrom zagotavlja tako domačemu kot hrvaškemu trgu. Skupina zaposluje 47 ljudi in je lani ustvarila 9,45 milijona evrov prihodkov. Njihovi kratkoročni načrti zajemajo diverzifikacijo, širitev na nove trge do leta 2019, razvoj spletne trgovine, ki ima na njihovem področju še izjemen potencial, ter tesnejše sodelovanje z industrijo.
 
Nekaj podatkov o regiji
Po indeksu rasti prihodkov med letoma 2012 in 2017 je sto najhitreje rastočih gazel dolenjsko-posavske regije (pri takšni členitvi Slovenije ne moremo brez pripombe, da takšna regija dejansko ne obstaja in da gre za umetno združevanje dveh regij, kjer se Posavje ponavadi precej »izgubi«), pri čemer se od letos naprej na seznam uvrščajo samo podjetja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih, ustvarilo 2856 novih delovnih mest, kar predstavlja 43-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 5637, kar pomeni 14-odstotno rast. Stoterica najhitreje rastočih je za 74 odstotkov izboljšala rast prodaje, regija pa za 37 odstotkov, kar je daleč največ od vseh šestih regij. Če pa rast prodaje najhitreje rastočih podjetij primerjamo po regijah, je ta prav v dolenjsko-posavski najnižja med vsemi šestimi – najvišjo rast imajo v osrednji Sloveniji (220-odstotna), sledi podravsko-pomurska regija s 133 odstotki. Je pa »prvih sto« podjetij dolenjsko-posavske regije dodano vrednost dvignilo za 69 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa je zraslo za 27 odstotkov.
 
P. P./Vir: Dnevnik, d.d.
« Nazaj na seznam
»