Časopis za pokrajino Posavje
22.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: dan poljedelsko-vrtnarske tehnike

Objavljeno: Sobota, 14.07.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
_DSC7632

Prikazi delovanja kmetijske mehanizacije so pritegnili veliko pozornosti.

Na kmetijskih površinah namakalnega sistema Kalce-Naklo II oz. med vasema Veliko Mraševo in Kalce-Naklo je v soboto, 14. julija, potekala tradicionalna, že sedma strokovna prireditev v organizaciji KGZ Novo mesto in Občine Krško Dan tehnike.

Letošnja prireditev je bila po treh letih, ko je bil tudi uradno odprt omenjeni namakalni sistem, znova namenjena obdelavi tal in namakanju v vrtnarstvu in poljedelstvu. Kot je povedal idejni avtor in vodja prireditve Martin Mavsar iz novomeškega zavoda, se je na prireditvi zbralo okoli 50 traktorjev in okoli 60 najrazličnejših traktorskih priključkov, na stojnicah pa se je predstavilo 24 razstavljavcev.
_DSC7550

Prireditve se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič.

»Velik poudarek prireditve je na namakanju, potem strniščni in osnovni obdelavi tal, nekaj poudarka smo dali tudi krompirju, pa tudi gnojenju in strojem za varstvo rastlin,« je povedal, vključili pa so tudi prikaz mehanizacije za pridelavo jagodičevja. Predstavili so se številni ponudniki kmetijske tehnike in opreme, namakalne opreme, zavarovanih prostorov in repromateriala. Predstavitvi sodelujočih podjetij in ustanov so sledili vodeni praktični prikazi delovanja strojev in pristopov pri obdelavi tal, gnojenju, namakanju, setvi in varstvu rastlin s strokovnimi komentarji, kar je glavna prednost takšne prireditve v primerjavi z razstavami mehanizacije na raznih sejmih.

Dan tehnike se je pričel z otvoritvenim programom pod šotorom, na katerem so zbrane nagovorili predsednik sveta KS Podbočje Janez Barbič, direktor KGZ Novo mesto Jože Simončič, krški župan mag. Miran Stanko, evropski poslanec Franc Bogovič in predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki je prireditev tudi odprl. Zapele so Pevke izpod Bočja, program pa je povezoval Lojze Bojanc.

P. P.

 
« Nazaj na seznam