Ledena trgatev v kleti Zorenč-Hohnjec
Objavljeno:
Ponedeljek, 25.01.2021 Rubrika:
GOSPODARSTVO Bralci pišejo
V zadnjih izdihljajih mrzlega vremena smo vinogradniki le dočakali pogoje za
ledeno trgatev. To se pravi tri dni -5 °C povprečne temperature. Tudi lani, kot že nekajkrat, smo se v
Kleti Zorenč-Hohnjec odločili, da bomo izvedli ledeno trgatev.
Na trtah smo jeseni pustili okoli
2,5 tone grozdja rumenega muškata, ki je že bil celo leto v zaščitni mreži, kar je pomenilo, da nam ni bilo potrebno posebej nameščati mrež. To je pri nas že
tretja ledena trgatev rumenega muškata. Sama jesen ni bila posebej obetavna, veliko preveč je bilo dežja in vlage, pa previsoke temperature. Takšno vreme se je nadaljevalo tudi v začetek zime.
Po novem letu pa je le končno pritisnil mraz.
Kako dvolično je lahko vinogradnikovo srce, ko spomladi vsi trepetamo, da se temperature ne bi spustile pod ničlo in potem pozeba. Pa zdaj gledamo termometer, če je dovolj minusa. Spomladi je mraz poguba, pozimi za ledeno trgatev pa odrešitev. Ko takole dan za dnevom čakaš na zadnjo trgatev, pogoji so slabi, grozdje propada, ko že misliš, da je vse vzel vrag, pa dočakamo pogoje za trgatev.
Lani smo, tudi zaradi epidemije, na trtah pustili manj grozdja. Misliti smo morali tudi na trgatev. Že pri navadnem jesenskem spravilu grozdja smo že imeli težave pri zagotavljanju dovolj pridnih trgačev. Tako je bilo puščenega grozdja le toliko, da ga bi lahko potrgali v družinskem krogu, kar se je tudi zgodilo. Nekaj grozdja pa je za plačilo vzela tudi sama narava.
Trgatev smo opravili 18. 1. 2021. V vinograd smo se
odpravili že zelo zgodaj, urini kazalci so kazali 2.30. Še v globoki temi, z naglavnimi lučkami, smo od daleč zgledali kot nezemljani, ki iščejo zaklad po vinogradu. Mrazu je bilo dovolj, termometer je kazal -8 °C. Zaboji so se kar hitro polnili s posušenim in zamrznjenim grozdjem. Ko se je
ob 6. uri začelo počasi svitati, je bila trgatev za nami. Prsti na rokah so bili sicer hladni, a pri srcu nam je bilo toplo, da smo zopet opravili še eno ledeno trgatev. Trgatev, ki da kapljico, ki je res najžlahtnejša stvaritev narave, vendar ne brez znanja vinogradnika – kletarja.
Ob pol sedmih se je zavrtela preša, meritev rujne kapljice pa se je ustavila na 140 °OE. Vsega skupaj smo
iz teh suhih jagod iztisnili 160 l mošta.
Od zdaj naprej je vse v rokah kletarja in upajmo, da bo tudi ta ledena trgatev dosegla rezultate trgatve leta 2011, ko je ledena trgatev rumenega muškata na svetovnem ocenjevanju vin Decanter 2014, prejela zlato medaljo.
Vir: Klet Zorenč-Hohnjec