Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Meddržavna komisija: Hrvati zavrnili skupno odlagališče

Objavljeno: Torek, 21.11.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_1160

Ministra dr. Peter Gašperšič (desno) in Tomislav Ćorić

Danes, 21. novembra, je v prostorih Nuklearne elektrarne Krško potekalo 11. zasedanje Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja Pogodbe med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearno elektrarno Krško, njenim izkoriščanjem in razgradnjo. 

Komisija se je sestala prvič po 20. juliju 2015, delegaciji obeh držav pa sta vodila minister za infrastrukturo Republike Slovenije dr. Peter Gašperšič in minister za zaščito okolja in energetike Republike Hrvaške Tomislav Ćorić. Kot je po zasedanju povedal Gašperšič, so na njem dosegli »pomemben napredek, ki vodi h krepitvi sodelovanja obeh držav pri izvajanju meddržavne pogodbe«, hkrati je bilo to njegovo prvo srečanje s hrvaškim kolegom Ćorićem.
DSC_1144

NEK po ugotovitvah komisije obratuje dobro.

Obravnavali so tri ključne teme: obratovanje NEK, ravnanje z jedrskimi odpadki ter poročila v zvezi z delovanjem obeh skladov. »Lahko poudarim, da smo se oboji strinjali, da je naš skupni ključni cilj varno in dolgoročno obratovanje nuklearne elektrarne. Ugotovili smo tudi, da je operativno izvajanje določb meddržavne pogodbe potekalo odgovorno in uspešno,« je dejal minister. NEK je po njegovih besedah v obdobju od zadnjega zasedanja komisije dosegala zelo dobre, obratovalne, ekonomske, varnostne in investicijske rezultate. Glede odlaganja NSRAO je povedal, da je to skupna obveznost Slovenije in Hrvaške, k čemur ju zavezujejo tudi mednarodne obveznosti, meddržavna komisija pa je podprla napore obeh držav, da si skupaj prizadevata za »pravočasno izvedbo dolgoročnih zmogljivosti za odlagališče NSRAO«. »V ta namen je meddržavna komisija tudi oblikovala poseben koordinacijski odbor, ki je sestavljen tako iz slovenskih kot hrvaških strokovnjakov, ter ga zadolžila, da na strokovni ravni pripravi skupen predlog rešitev za odlaganje NSRAO najkasneje do maja 2018.« V zvezi s tretjo revizijo programa razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov pa je komisija naložila tako ARAO kot Fondu NEK (hrvaški sklad za financiranje razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva iz NEK, op. a.), da jo pripravita do konca novembra 2018 in predstavita meddržavni komisiji. Seznanili so tudi s stanjem v obeh skladih za razgradnjo NEK in odlaganje radioaktivnih odpadkov ter ugotovili, da oba poslujeta v pričakovanjih.
 
Gašperšič je povedal, da se sicer iščejo možnosti odlaganja »pol v Sloveniji, pol na Hrvaškem«, saj skupna rešitev, ki so jo Hrvaški predstavili na zadnjem zasedanju komisije leta 2015, za hrvaško stran zaenkrat ni sprejemljiva, saj ima določene okoljske in ekonomske pomisleke, želeli bi si tudi večjo udeležbo hrvaškega gospodarstva pri projektu. Kljub temu bo Slovenija nadaljevala z gradnjo odlagališča. »Vsi pa vemo, da je treba vprašanje odlaganja dolgoročno rešiti do leta 2023,« je dejal.
 
Naslednje srečanje komisije bo predvidoma konec leta 2018 v Zagrebu.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»