Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Vrtovec: odločitev o JEK 2 do leta 2027

Objavljeno: Petek, 22.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0069

Minister Jernej Vrtovec

Danes dopoldne je bil na delovnem obisku v družbah GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka. Po sestankih z vodstvom obeh družb in ogledu jedrske elektrarne je pred njo spregovoril za medije.

Minister Vrtovec je povedal, da se Ministrstvo za infrastrukturo in Vlada RS zavedata izzivov v povezavi z jedrsko energijo, pri čemer je zagotovil, da bo Slovenija še vnaprej država z jedrsko opcijo. »Jedrska energija nam predstavlja varno in zanesljivo energijo z majhnimi vplivi na okolje, kar je tudi zelo pomembno,« je poudaril in dodal, da delovanje NEK tudi po mednarodnih merilih dosega visoke varnostne standarde.
DSC_0087

Martin Novšak


 
PREJUDICIRATI ODLOČITEV BI BILO NEODGOVORNO

Po ministrovih besedah bomo morali v prihodnosti narediti vse potrebne ekonomske in druge, zlasti strokovne analize in aktivnosti, na podlagi katerih bo možno najkasneje do leta 2027 sprejeti dokončno odločitev nove jedrske elektrarne. »Dokler ne bodo izvedeni ključni projekti, ki bi omogočili dolgoročno varno obratovanje NEK 1 ter dokazali resnost države in investitorjev pri skrbi za jedrsko varnost – govorim o odlagališču za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Vrbini in suhem skladišču za izrabljeno jedrsko gorivo ter izvedbo presoje vplivov na okolje za podaljšanje življenjske dobe NEK 1 –,
DSC_0095

Stane Rožman

bi bilo zelo tvegano prejudicirati odločitev o gradnji novega bloka oz. bi bilo to zelo neodgovorno z moje strani,« je bil jasen minister. Opozoril je še na številne t. i. ready-to-go projekte, ki jih imamo v Sloveniji na voljo, med katerimi so nekateri že pripravljeni na izvedbo, a se ta ni začela zaradi zapletov pri pridobivanju okoljevarstvenih soglasij. »Eden izmed takšnih bodočih projektov je tudi izgradnja odlagališča NSRAO v Vrbini, ki se zaradi dolgotrajnega postopka pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja in postopka čezmejne presoje vplivov na okolje še ni začela,« je dejal in se zavzel za čim hitrejšo pridobitev teh soglasij. »Moj namen je tudi to, da spodbudimo vse deležnike, da nekatere stvari potrebujemo čim prej, če želimo napredek,« je še dodal.
 
MINISTROV OBISK IZPOLNIL PRIČAKOVANJA

Direktor GEN energije Martin Novšak se je ministru zahvalil za obisk in možnost za predstavitev pomembnosti delovanja jedrske elektrarne za zanesljivo oskrbo z energijo in njeno cenovno konkurenčnost za prebivalstvo. Pogovori so bili po njegovih besedah zelo odprti in neposredni, »zato verjamem, da smo naredili nekaj korakov naprej k boljši koordinaciji in delu za uspešno izvedbo projektov, ki so pred nami«.
 
Predsednik uprave NEK Stane Rožman je dejal, da je ministrov obisk v celoti izpolnil njihova pričakovanja, saj so mu imeli možnost predstaviti svoje prioritete in izzive, pri čemer so usklajeni z ministrom. »Vsi skupaj se zavzemamo, da zagotovimo predpogoje za dolgoročno obratovanje jedrske elektrarne Krško do konca leta 2021. Posebej smo poudarili prioritete, pri katerih potrebujemo pomoč,« je dejal Rožman. Izpostavil je pomembnost organizacijske revitalizacije in zagona izgradnje odlagališča NSRAO: »Zelo veseli zagotovilo in namera, da bo ustanovljena koordinacijska ekipa, ki se bo sestajala enkrat tedensko ter nadzirala in vodila vse potrebne aktivnosti, da se odlagališče prične čim prej graditi.« Druga prioriteta je izgradnja suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo, kjer je bil občinski postopek umeščanja končan v aprilu, zdaj pa je postopek na Ministrstvu za okolje in prostor v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za zgradbo. »Zaenkrat stvari tečejo dobro, vendar glede na to, da gre za odprt postopek, kjer se v različnih fazah javijo različni udeleženci, je prav, da tudi pristojno ministrstvo spremlja postopke ter da izmenjujemo informacije in morebitne probleme,« je povedal Rožman. Sicer pa vsi ostali projekti iz naslova nadgradnje varnosti od 4. maja ponovno tečejo, zamujen čas dveh mesecev, ko so stali, pa bodo po najboljših močeh nadoknadili.

Glede ponovnega odločanja ARSO glede potrebnosti presoje vplivov na okolje za podaljšanje življenjske dobe NEK je minister dejal, da so s tem seznanjeni: »Žogica je sedaj na strani ARSO in verjamem, da bo sprejel modro odločitev. Na ministrstvu imamo sicer tudi rezervne scenarije. Želim si tudi, da ARSO o tem odloči čim prej. Zaradi dolgih postopkov izgubljamo ogromno sredstev in znanja, ki bi ga lahko plemenitili. Polagam tudi upanje v namere, ki jih ima kolega minister Vizjak, da se postopki v okviru ARSO skrajšajo.« ARSO sicer nima določenega roka, do katerega bi moral sprejeti to odločitev.

P. P.
 
#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam