Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

NEK v soboto v redni remont

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
NEK_novinarska_remont_Rozman_Perharic_6

Hrvoje Perharić in Stanislav Rožman

V soboto se z izključitvijo elektrarne iz elektroenergetskega omrežja začenja redni remont v NEK.

S tem se zaključuje izjemno uspešen 28. gorivni ciklus, osmi zaporedni 18-mesečni, v katerem so realizirali vse varnostne in obratovalne cilje (v omrežje so oddali 8,23 milijarde kilovatnih ur elektrike), prav tako tudi okoljske, je na današnji novinarski konferenci pred začetkom remonta povedal predsednik uprave NEK Stanislav Rožman. Kot velik dosežek je izpostavil dejstvo, da v tem obdobju ni bilo nobene samodejne zaustavitve elektrarne, ob tem pa ugotavljajo popolno integriteto jedrskega goriva in zelo nizke obremenitve okolja. Poudaril je, da dobri obratovalni rezultati niso samoumevni, ampak so »rezultat izjemne pripadnosti vseh zaposlenih in poslovnih partnerjev«.
 
V rednem remontu poleg menjave goriva in rednih vzdrževalnih del načrtujejo 27 večjih tehnoloških posodobitev, ki jih lahko razdelimo v tri sklope: nadgradnjo Programa varnosti, prilagajanje obratovanju HE Brežice in posodobitve za povečanje zanesljivosti obratovanja. Dela, za katera je odprtih skoraj 4100 delovnih nalogov, bo poleg zaposlenih v NEK opravilo več kot 1000 delavcev več kot 60 podjetij iz lokalnega in mednarodnega okolja, je povedal član uprave NEK Hrvoje Perharić. Stroški remonta so ocenjeni na 20 milijonov evrov, v celoti pa jih bodo pokrili z lastnimi sredstvi in so vračunani v lastno ceno električne energije. Slednjo sicer prilagajajo tržni, ki že nekaj let pada, v naslednjem letu pa naj bi znašala 26-27 €/megavatno uro.
 
Problematično javno naročanje

NEK_novinarska_remont_Rozman_Perharic_12
Rožman je posebej izpostavil Program nadgradnje varnosti NEK, ki izhaja iz obratovalnih izkušenj jedrske industrije po dogodkih na Japonskem leta 2011 in spreminjajočih se razmer v okolju. Prvo fazo programa z dvema novima pasivnima sistemoma za zagotavljanje celovitosti zadrževalnega hrama so zaključili že leta 2013. Zdaj je v teku druga faza, ki naj bi bila zaključena do konca leta 2018 in med drugim vključuje izgradnjo pomožne komandne sobe, dodaten neodvisen sistem za zmanjševanje tlaka reaktorskega hladilnega sistema za primer nesreče, alternativno hlajenje bazena za izrabljeno gorivo, dolgoročno hlajenje reaktorskega hladilnega sistema in zadrževalnega hrama, zagotavljanje poplavne varnosti tudi za primer, če bi bil plato NEK zalit, ter nadgranjo obstoječega operativnega podpornega centra. Do konca leta 2021 bo sledila še tretja faza, katere del bo tudi uvedba suhega skladiščenja jedrskega goriva v odpornih, neprepustno zaprtih zabojniki. Prvi mož NEK je pri tem opozoril, da določeni projekti v programu zamujajo zaradi sistema javnega naročanja, ki ne upošteva specifike jedrske varnosti, s čimer nastajajo nepotrebna tveganja za varno obratovanje NEK, kar je zanje nesprejemljivo. »Zakon o javnem naročanju omogoča vsakemu ponudniku, ki je kvalificiran ali pa ne, da se prijavi na razpis in da se nanj pritoži. Drugi problem, da se skozi revizijske postopke odločanja o povsem tehnično-strokovnih zadevah selijo iz NEK ven, kar je sporno in nesprejemljivo. Jedrska elektrarna nosi odgovornost in mi smo tisti, ki bomo sprejemali strokovne odločitve. Smo na točki, ki je s tega vidika kritična,« je bil oster Rožman in dodal, da bi morali jedrsko elektrarno izvzeti iz sistema javnega naročanja, a smo žal pri nas v nekaterih stvareh »bolj papeški od papeža«.

P. P.
 
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki