Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pivovarna Ressel se predstavi

Objavljeno: Sobota, 02.09.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
pivo ressel (20)

Glavni pivovar Samo Žabkar in direktor pivovarne Dominik Goričar

Na prvi septembrski dan se je v Slivju pri Podbočju predstavila Pivovarna Ressel, ki so jo odprli v okviru družinskega podjetja Goričarjevih.

Gre za novo dejavnost pri Goričarjevih, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo s hladnovodnim ribogojstvom, še dlje pa z vinogradništvom. Ker se zlasti v ribogojstvu soočajo s težavami zaradi klimatskih sprememb (premalo in pretopla voda), so se odločili za širitev dejavnosti na novo področje – pivovarstvo, pravi direktor pivovarne Dominik Goričar. Gre za veliko naložbo, vredno okoli pol milijona evrov, kapaciteta pivovarne je 600 tisoč litrov na leto, že naslednje leto jo želijo razširiti na milijon litrov letno.
pivo ressel (22)

Za začetek ponujajo tri vrste piva.

Pivovarno in pivo so poimenovali po svetovno znanem izumitelju, ki je leta 1817 kot gozdarski inženir prišel službovat v bližnjo Kostanjevico na Krki in na reki Krki preizkušal ladijski vijak. Za začetek ponujajo tri vrste piva, dva svetla (Golden ale in Pale ale) ter eno temno (Porter), z njimi pa se bodo že kmalu predstavljali na festivalih piva po Sloveniji.
 
Glavni pivovar in vodja proizvodnje je Samo Žabkar. Kot pravi je Golden ale svetlo, zelo pitno angleško pivo s poudarkom na ravnotežju med sladkim in grenkim, Pale ale je ameriško svetlo pivo, v katerem prevladujejo arome in okusi tropskega sadja, Porter pa temno pivo z nizko alkoholno stopnjo, v katerem se zazna okuse kave, čokolade, karamele, rozin, lešnikov … »Kot pravi naš slogan Odkrivamo okuse, bomo postopoma dodajali v ponudbo nove stile piva. V pripravi so še štiri piva, recepti so že sestavljeni,« pravi Žabkar, pri katerem je navdušenje nad t.i. kraft (rokodelskimi) pivi iz hobija preraslo v resno dejavnost. Kot pravi je t.i. kraft revolucija, ki se je v ZDA pričela že pred več kot 40 leti, naše kraje zajela pred približno petimi leti. »Pri kraft pivu gre za pivo, ki je narejeno z ljubeznijo in dušo, zvarjena iz vrhunskih sestavin, da dobimo na koncu točno tisto, kar smo si želeli, da je to kvalitetno, zelo pitno, okusi pa takšni, kot morajo biti,« pojasnjuje.
 
Dan odprtih vrat Pivovarne Ressel je privabil precej obiskovalcev, ki so uživali v prijetnih okusih in aromah novega piva.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»