Časopis za pokrajino Posavje
29.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pred vrati je trgatev; jutri predavanje na Studencu

Objavljeno: Sreda, 09.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
trta-grozdje-brenta (1)

Foto: arhiv PO

Bliža se oz. se je ponekod že začela trgatev. Medtem ko se je mnogi veselijo, saj si z malo sreče lahko obetajo povprečno kvaliteto in solidno količino grozdja, so drugi manj ali bolj razočarani zaradi zdesetkanega ali v celoti uničenega pridelka od toče ali bolezni.

"Verjamemo in upamo, da  slednjih ni veliko in da bomo kmalu lahko nazdravili z lepimi in dobrimi mladimi vini, na katera bomo kljub 'posebnemu letu' ponosni. Prav je, da se ponovno spomnimo, da je uspešna trgatev in pravilna nega mladih vin le prvi korak – predpogoj za dobro vino," sporočajo iz Društva vinogradnikov Sevnica–Boštanj, kjer vabijo na strokovno predavanje TRGATEV 2020. Za vinogradniška društva sevniške občine bo organizirano v dvorani gasilskega doma na Studencu, v četrtek, 10. septembra, s pričetkom ob 19. uri. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr., svetovalka za vinarstvo iz KGZS Novo mesto. Zaradi trenutne situacije zaradi koronavirusa se mora vsak udeleženec najkasneje do vključno srede, 9. 9. 2020, prijaviti predsedniku društva (Jože) ali na e-naslov drustvo.vinogradnikov@gmail.com.

Sicer pa na njihovi spletni strani najdete tudi aktualne napotke za izvedbo letošnje trgatve, med drugim parametre dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto), postopke predelave grozdja - za bela in rdeča vina, navodilo za pripravo kvasnega nastavka, nadzora biološkega razkisa, korelacijsko tabelo (SLADKOR-GOSTOTA-ALKOHOL), napotek za približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom, datoteko za tipizacijo vin (izračun alkoholne stopnje in deleža), napotke za dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje, Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve in drugo.

P. P./vir: DV Sevnica-Boštanj
 
« Nazaj na seznam