Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavniki slovenskih in tujih TA na ogledu krške občine

Objavljeno: Četrtek, 14.02.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
cpt - obisk turisticnih agencij (53)

Največ navdušenja med udeleženci je požela urejenost brestaniškega gradu

V sredo popoldan je z dvodnevno študijsko turo po občini Krško zaključila skupina 23 predstavnikov posavskih, slovenskih, hrvaške in turistične agencije iz Bosne in Hercegovine. Zanje je turo z namenom izvajanja aktivnosti, zasnovanih na v lanskem letu sprejeti Strategiji razvoja turizma v občini Krško, organiziral Center za podjetništvo in turizem Krško (CPT).

cpt - obisk turisticnih agencij (130)

Pri Treh lučkah na Sremiču

Po besedah Ksenje Kragl, koordinatorice ture iz CPT, je bil namen predstaviti unikatne in atraktivne produkte in izletniške točke turističnim agencijam, ki oblikujejo in tržijo programe tako za domače kot tuje goste.

Tako so zanje po nastanitvi v gostišču Kunst 12. februarja pripravili ogled gradu Rajhenburg, po katerem jih je popeljala kustosinja Zinka Junkar, Aleš Kunej in čokoladerka Veronika iz Hiše trt, vina in čokolade Kunej pa sta jim v romanski dvorani predstavila čokoladno vino in jih vključila v prikaz priprave čokoladnih izdelkov oziroma pralin. Na gradu sta jih pozdravila in jim zaželela čim boljše počutje med popotovanjem po občini tudi župan mag. Miran Stanko in direktorica Kulturnega doma Darja Planinc.

DSC_0847

Lojze Kržan pri prikazu oblikovanja lončenih izdelkov

Od tu so turistični delavci nadaljevali pot na vinoroden Sremič, kjer so bili deležni gastronomskega razvajanja in druženja z vodjo restavracije Tri lučke Dejanom Mastnakom, s predstavitvami paradnih vin pa so se jim pridružili tudi lokalni vinarji, in sicer Jernej Žaren iz podjetja Vina Žaren iz Nemške vasi ter Janez Živič in Katarina Simončič iz Kleti Krško. Prvi dan so udeleženci zaključili z druženjem ob degustaciji vin, pogostitvi in druženju v Hiši frankinje Kerin v Straži pri Krškem, kjer se je kot dober gostitelj izkazal Lojze Kerin.

51816591_2119838664777371_4720396549836767232_n

Navdušeni so bili tudi nad raško č'bulo in gostoljubnostjo Račanov

Drugi dan gostovanja v občini Krško so v zgodnjem sredinem dopoldnevu pričeli pri izdelovalcu lončarskim in keramičnih dekorativnih in uporabnih izdelkov Kržan v Zalokah, nakar so več ur preživeli na bližnji Raki, kjer so si ogledali Cvičkov hram, raški grad in se družili s člani Turističnega društva Lovrenc Raka na posestvu Vinske pravljice Kralj. Po besedah Kraglove so se pri Kraljevih ob poskušanju jedi iz raške č’bule, suhomesnatih izdelkov ter cvička gostje izkazati tudi pri kmečkih opravilih. Udeleženci so gostovanje zaključili v Svetu energije družbe GEN v Vrbini, kjer so se ob strokovnem vodstvu Garsie Kosinca v interaktivnem multimedijskem centru seznanili s pomenom energije in njene rabe v vsakdanjem življenju, tehnologijah proizvodnje električne energije in tudi njenih gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikih. Namreč občina Krško je ob naravnih danostih in turističnih posebnostih v prvi vrsti energetska občina, zato je energija po sprejeti strategiji turizma vključena kot temeljni element v oblikovanje turistične ponudbe v občini Krško.

B. M., foto: Bojana Mavsar, CPT Krško
« Nazaj na seznam