Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prehodno obdobje za vpis v Register nastanitvenih obratov se izteka

Objavljeno: Četrtek, 22.02.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Z 28.2.2018 se izteka trimesečno prehodno obdobje, v katerem morajo izvajalci nastanitvene dejavnosti obstoječe nastanitvene obrate vpisati v Register nastanitvenih obratov pri AJPES.

Nastanitveni obrati po Zakonu o gostinstvu so gostinski obrati, ki gostom nudijo nastanitev. To so hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča,  hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi , kampi, marine,  prostori za goste pri sobodajalcih ter kmetije, ki gostom nudijo nastanitev.
 
Če gostitelj trenutno ne opravlja nastanitvene dejavnosti, lahko predlaga vpis nastanitvenega obrata v register kasneje, vendar pred pričetkom oddajanja sob in drugih nastanitev gostom. Vpis lahko gostitelji opravijo prek spletne aplikacije RNO ali se osebno oglasijo na izpostavi AJPES.
 
Podatki o nastanitvenih obratih so javni in brezplačno dostopni na spletni strani AJPES.

Vpis nastanitvenega obrata v register je tudi pogoj za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah.  Novost  je, da gostitelji odslej več institucijam (policiji, občinam ter Statističnemu uradu RS) poročajo na enem mestu.  Za namen poročanja je AJPES vzpostavil spletno aplikacijo eTurizem, preko katere morajo izvajalci nastanitvene dejavnosti začeti poročati najkasneje s 1.3.2018.  Aplikacija eGost na spletni strani Policije, preko katere so gostitelji poročali doslej,  bo s tem dnem prenehala delovati.

Vir: AJPES Krško
 
« Nazaj na seznam