Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt, ki je povezal komunale v Posavju, se je zaključil

Objavljeno: Torek, 12.03.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Projekt, ki je povezal komunale v Posavju, se je zaključil

Direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc

V Mestni hiši Brežice se je z današnjo novinarsko konferenco zaključil ekološki projekt Zeleno Posavje - za naravo in zdravje. Vodilni partner projekta, ki se je izvajal v zadnjih 12 mesecih, je bila Komunala Brežice, sodelovala pa so še komunalna podjetja Kostak, Komunala Sevnica, Komunala Radeče in OKP Rogaška Slatina.

Projekt, ki je povezal komunale v Posavju, se je zaključil

Zaključne novinarske konference sta se iz podjetja Kostak udeležila direktor Sektorja komunale Jože Leskovar in vodja Službe za odnose z javnostmi Sabina Žibert.

Kot je povedala direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc, je celotna vrednost projekta, ki je potekal od marca 2018 do marca 2019, dobrih 135 tisoč evrov, od tega je skoraj 89 tisoč evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj. Po njenih besedah so komunalna podjetja uspela neposredno in posredno okoljsko ozavestiti več kot 70 tisoč prebivalcev regije Posavje. "Namen projekta je bil izboljšanje ozaveščenosti prebivalcev vseh šestih posavskih občin o zaščiti narave in varovanju okolja, se pravi ozavestiti naše uporabnike o ponovni uporabi stvari, pomenu pitja vode iz pipe, zmanjšanju količin zavržene hrane in ločenem zbiranju odpadkov, predvsem pravilnem odlaganju odpadnega jedilnega olja in kavne usedline," je pojasnila Novoselčeva in v nadaljevanju naštela različna področja, na katerih so potekale projektne aktivnosti.

Na posavskih šolah in vrtcih zavržejo od deset do 40 odstotkov hrane

V sklopu zakladnice uporabnih stvari so uspeli ponovno dati v uporabo 15 tisoč kosov še uporabnih stvari, kar je skoraj sedem ton manj odpadkov na odlagališčih. Pri tem so vključevali tudi socialno ogrožene družine. Ena izmed pomembnih aktivnosti je bila tudi ozaveščanje o pomenu pitja vode iz pipe pod sloganom Zdravo - bolj zdravo - voda iz pipe. K sodelovanju pri aktivnostih so pritegnili tudi partnerska podjetja in organizacije, ki so jim razdelili več kot 400 vrčev za pitje vode iz pipe. V občinah Krško, Radeče in Bistrica ob Sotli pa so postavili tri pitnike. V sklopu aktivnosti za zmanjšanje količine odložene odpadne hrane so se povezali s 15 osnovnimi šolami in vrtci ter dvema gostinskima lokaloma, kjer so tehtali količine zavržene hrane. V vsaki organizaciji so bili prisotni dva dni - analizirali so otrokom najbolj in najmanj všečen meni - in prišli do zaključka, da se na posavskih šolah in vrtcih zavrže od deset do 40 odstotkov hrane, ki se je pripravi, kar znaša tudi do 12 ton zavržene hrane na šolo letno. "Juhe, solate, ribje jedi, enolončnice, rižote ... tega je pri otrocih največ zavrženega. Ko smo jih povprašali, kaj bi si želeli imeti na svojih jedilnikih, so odvrnili, da bi radi ocvrto hrano, hamburgerje, pomfri, pice, sladice, evrokreme, skratka, samo nezdravo hrano. In lahko se resnično zamislimo in se vprašamo, kakšen odnos do hrane imamo starši, kajti glavni dejavnik za zavrženo hrano so otrokove prehranjevalne navade. Zato je nujno, da se odpadne hrane lotimo preventivno - z vzgojo doma," je poudarila direktorica Komunale Brežice.

Na kavni usedlini bi lahko gojili gobe

Ozaveščali so tudi o pravilnem odlaganju kavne usedline, saj je le-ta eden izmed odpadkov, ki bi lahko postal surovina, a največkrat pristane med mešanimi odpadki ali v kanalizaciji. Z ločenim zbiranjem kavne usedline v sedmih gostinskih lokalih so samo v občini Brežice v slabem letu ločeno zbrali več kot 22 ton kavne usedline, ki bi sicer pristala na odlagališču. Novoselčeva je omenila, da so pri tem naleteli na številne prepreke, predvsem na zakonodajni ravni. "Kljub temu da na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Irskem in v Srbiji to kavno usedlino uporabljajo za bio kompost, bio gorivo ali pa na njej gojijo raznovrstne gobe, se tega pri nas zaenkrat še ne da izvesti, ker enostavno zakonodajno ne gre čez," je omenila in dodala, da so se o tem tudi že pogovarjali s predstavniki ministrstva in bodo še naprej vztrajali, da bi tudi slovenska zakonodaja to omogočala. "Cilj je, da čim več odpadkov postane surovina". Ob tem je omenila projekt, ki se bo kmalu začel, njegov naziv bo Krožna kultura v naših rokah, v sklopu katerega bodo ponovno uporabili tetrapak mleka in sokov za proizvodnjo toaletnega papirja, robčkov ipd.

Ena izmed aktivnosti je bila tudi ozaveščanje o pomenu pravilnega odlaganja odpadnega jedilnega olja. Postavili so šest uličnih zbiralnikov za odpadno jedilno olje (po tri v Brežicah in Krškem), učencem OŠ občine Brežice pa so razdelili 4000 hišnih posodic za zbiranje odpadnega jedilnega olja in v roku enega meseca so otroci zbrali skoraj 4000 litrov ali tri tone in pol odpadnega jedilnega olja. To je bil tudi povod za nov projekt Z.O.J.O., katerega nosilec je Komunala Sevnica, Komunala Brežice pa bo kot partner projekta po občini Brežice postavila še deset novih zbirnih posod za ločeno zbiranje odpadnega olja.

Zaključni dogodek projekta Zeleno Posavje - za naravo in zdravje je bila slavnostna prireditev in podelitev priznanj minuli petek v Viteški dvorani. "Kljub temu da se projekt zaključuje, se morajo aktivnosti še vedno izvajati, s tem ne smemo nikoli prenehati, ampak mora to potekati na dnevni ravni in tega se moramo zavedati vsi, od najstarejšega do najmlajšega," je še dejala Novoselčeva in ob koncu poudarila, da je bil projekt lep primer medsebojnega povezovanja komunal, saj "smo se komunale povezale in naredile nekaj dobrega za naše uporabnike".

Na začetku so predvajali tudi krajši film z naslovom Odnos do okolja je ogledalo naše družbe, ki je nastal kot rezultat tega projekta ter je namenjen ozaveščanju širše slovenske javnosti o pomenu narave in varovanja okolja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki