Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt VARUJVODO: Kostakova mala čistilna naprava očem skrita

Objavljeno: Petek, 29.05.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Mala cistilna naprava Loke - pilotni projekt (36)

Vodja pilotnega projekta Sabina Senica

Po dveh letih potekajočega projekta VARUJVODO, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru LAS Posavje, ta že daje konkretne rezultate, saj sta med drugim v praksi že realizirana projekta Zavoda Svibna iz Brezovske Gore ter družbe Kostak Krško. Oba, tako Svibna kot Kostak, sta samostojno razvila pilotna projekta male komunalne čistilne naprave.

Mala cistilna naprava Loke - pilotni projekt (46)

Projektant MČN Iztok Ameršek

Medtem ko so v Zavodu Svibna v Brezovski Gori izdelali pilotno hibridno rastlinsko čistilno napravo, ki so jo zasnovali iz treh zaporednih gred z zasajenim rastlinjem in z laguno, ki omogoča ponovno uporabo vode v kmetijske namene, so v Kostaku Krško v včerajšnjem dopoldnevu v naselju Loke pri Leskovcu pri Krškem predstavili voden ogled pilotnega projekta infiltracijske male podzemne čistilne naprave, ki za delovanje ne potrebuje elektromehanske opreme.

Gre za razvoj tehnologije čiščenja komunalnih odpadnih voda na območju razpršene gradnje, torej območju, na katerem zaradi redke poselitve ni predvidena izgradnja kanalizacijskega sistema, je povedala vodja projekta Sabina Senica: »Namen izvedbe raziskovalnega projekta je bil razvoj tehnologije čiščenja odpadnih voda, pri tem pa združiti dobre prakse s terena, zadovoljiti
Mala cistilna naprava Loke - pilotni projekt (1)

MČN je vgrajena na domačiji zakoncev Markovič.

okoljske standarde kakovosti za izpust očiščene odpadne vode v okolje, hkrati pa narediti napravo, ki bo neopazna in nemoteča, ki se bo vključevala v okolje in pri kateri je možno uporabiti površino oz. naravno okolje, v katerega je umeščena, naravne materiale iz lokalnega okolja in da je sama naprava po izteku življenjske dobe razgradljiva, da nima vonja in je za uporabnika enostavna za upravljanje. MČN vključuje postopke sedimentacije, filtracije, precejanja in deluje po principu tehnologije s pritrjeno biomaso ter omogoča ponovno uporabo vode za zalivanje zelenih delov rastlin (grmičevje, rože), ki niso namenjene zaužitju.« Poleg tega, da je MČN neslišna, je tudi z urejenim prezračevanjem brez motečih izpustov vonjev v okolje in omogoča uporabo prečiščene vode za zalivanje. Pri tem tudi ni zanemarljiv podatek, da družina Markovič uporablja v gospodinjstvu ekološka čistila. MČN poskusno obratuje že od septembra 2018. Z namenom spremljanja obratovanja so izvedli že prek 1.300 terenskih meritev, 72 preskušanj mikrobioloških parametrov in 342 fizikalno kemijskih preskušanj (108 preskušanj organskih parametrov ter 234 preskušanj anorganskih parametrov).

Mala cistilna naprava Loke - pilotni projekt (38)

Aleš Levičar ob modelu vodonosnika

Uvod v vodeno predstavitev MČN je pripravil svetovalec svetovalne pisarne Aleš Levičar, ki je predstavil onesnaževanje podtalnice na prodnatih tleh Krškega polja s simulacijo na modelu hidrogeološkega vodonosnika, ki so ga izdelali na Geološkem zavodu Slovenije, zbrane pa so ob tej priložnosti nagovorili tudi direktor Sektorja komunale pri družbi Kostak Jože Leskovar, v imenu vodilnega partnerja v projektu VARUJVODO Rafael Jurečič z Občine Krško ter projektant MČN Iztok Ameršek, dipl. san. inž., projektant na področju varovanja okolja.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam