Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Salon sadnih vin in sokov

Objavljeno: Torek, 09.04.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Salon sadnih vin in sokov

Salon sadnih vin in sokov spodbuja tudi k ohranjanju travniških sadovnjakov.

Turistično društvo Boštanj ob Savi je pretekli četrtek prvič organiziralo Salon sadnih vin in sokov, kjer so najboljšim pridelovalcem, ki so prinesli vzorce na ocenjevanje, podelili tudi priznanja.

Salon sadnih vin in sokov

Zmagovalec Stane Možič je izdelal jabolčnik iz mešanih jabolk z domačega travniškega sadovnjaka.

»Zdi se, da prihaja čas, da sadnim vinom postavimo ustrezno mesto v naši prehranski kulturi. Na pobudo pridelovalcev jabolčnikov letos organiziramo povsem nov dogodek, povezan s sadnimi vini in sokovi – prvi Salon sadnih vin in sokov, ker želimo pisati nove zgodbe,« je med drugim povedal predsednik društva Aleš Germovšek. »Pred leti smo se v Turističnem društvu Boštanj ob Savi odločili, da pripravimo prvo ocenjevanje jabolčnikov in sadnih vin v okviru Mešjakovega večera. Ocenjevanje je potekalo tri leta zapored, v letošnjem letu smo se odločili za samostojno prireditev. Naš namen je spodbuditi pridelovalce te tradicionalne pijače, da svoje pridelke predstavijo in da obudimo pitje jabolčnika kot tradicionalne pijače na podeželju,« pojasni in nadaljuje, da je spodbudno, da je pridelovalcev jabolčnika in drugih sadnih vin več, kot so si sprva upali predstavljati.

Vseh letošnjih vzorcev za ocenjevanje je bilo 66. Najboljši jabolčnik z oceno 18,30 je pridelal Stane Možič z Ledine pri Sevnici, in sicer v kategoriji »Tradicionalni jabolčnik iz mešanih jabolk travniških sadovnjakov« ter prejel zlato jabolko. V kategoriji »Sortni jabolčniki« je slavil Aleš Germovšek. Najboljši jabolčnik iz kozumnih jabolk je pridelala Romana Kostanjevec z Vrha nad Boštanjem. V katergoriji »Jabolčnik z dodatki« je slavil Sašo Obolnar iz Brezovske Gore pri Krškem, ki je ponudil jabolčnik z medom. Z jabolčnikom iz leta 2015 se je predstavil Mihael Fajfar iz Šmartnega ob Paki, s sadnim vinom iz maline Danilo Pavlovič iz Metlike. Z oceno 19,27 je bil najvišje ocenjen naravni grozdni sok iz žametovke Ane in Jakoba Šušteršiča iz Podvrha pri Zabukovju. S posebnimi jabolčnimi okusi sta se predstavili tudi obe slovenski pivovarni.

Polona Hrovat Mavsar je na dogodku predstavljala projekt »Sadni prigrizek s sporočilom slovenske dediščine«, ki ga razvijajo na novomeškem šolskem centru Grm. Pokusiti je bilo mogoče vzorce sadnega prigrizka v obliki sadnega usnja ter si ogledati različne sorte jabolk. »Naš prigrizek s polnim okusom in visoko hranilno vrednostjo nastaja izključno iz neškropljenega sadja slovenskih travniških sadovnjakov. V prigrizku ni dodanega sladkorja, konzervansov ali drugih umetnih dodatkov,« pojasni. Namen projekta je med drugim ohranjanje in obnavljanje travniških sadovnjakov.

Za zanimivo in atraktivno vabilo z logotipom, ki bo odslej krasilo tudi priznanja najboljših izdelovalcev sadnih vin sokov, je izdelal likovni pedagog Tone Zgonec iz Boštanja. »Odločil sem se za kozarec in vanj dal polovico jabolka, tako da se vidi njegova sočna sredica s pečkami,« nasmejan pove.

S. R., foto: J. Prah, S. Radi
« Nazaj na seznam