Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slavnostno obeležili 100-letnico zadružništva na Sevniškem

Objavljeno: Nedelja, 10.11.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Zadruznistvo na Sevniskem (62)

Slovesnosti ob 100-letnici zadružništva na Sevniškem so se v velikem številu udeležili tudi sedanji in nekdanji zaposleni v Kmečki zadrugi Sevnica.

V Športnem domu Sevnica so v prazničnem novembru, ko praznuje občina Sevnica, slovesno obeležili 100-letnico zadružništva na Sevniškem. Ob tem je Kmečka zadruga Sevnica ob praznovanju svojih zadružnih korenin omogočila tudi izid monografije, ki odstira pomemben del sevniške preteklosti.

Obsežna monografija na 215 straneh z naslovom Kmečka zadruga Sevnica ter podnaslovom Razvoj kreditnega in kmetijskega zadružništva na Sevniškem je novo delo vestnega raziskovalca sevniške preteklosti Oskarja Zorana Zeliča, ki je zbranim na slovesnosti predstavil vsebino monografije skozi besedo in tudi z izbranim slikovnim gradivom.

Zupan Srecko Ocvirk  (14)

Monografija je nov prispevek avtorja Oskarja Zorana Zeliča pri osvetljevanju preteklosti v sevniški občini.

Predstavitvi monografije so sledili pozdravni nagovori. Zbrane so nagovorili direktor Kmečke zadruge Sevnica Borut Florjančič, predsednik upravnega odbora Kmečke zadruge Sevnica Uroš Flajs, sevniški župan Srečko Ocvirk, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Osrednji govornik je bil državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, ki je med drugim dejal, da bo na področju zadružništva še veliko izzivov.

V zaključnem delu prijetnega dogodka je direktor Kmečke zadruge Sevnica s sevniškim županom podelil zaslužnim članom zadruge zahvalne listine za prispevek k razvoju zadruge, ki je danes ena izmed večjih kmečkih zadrug v slovenskem prostoru z večjim zadružnim kapitalom, 130 zaposlenimi, več kot 140 člani zadruge ter 800 kmeti, s katerimi zadruga proizvodno sodeluje. Ponosni so tudi na lastne trgovine, ki jih imajo po celotnem Posavju in tudi po vaseh, kjer sicer ne bi imeli nobene trgovine. Listine so prejeli prvi predsednik uprave in petkratni predsednik nadzornega odbora Jože Kunšek, prvi predsednik nadzornega odbora Silvo Volarič, predsednik upravnega odbora v mandatih od leta 1994 do leta 2002 Alojz Zalašček, predsednik upravnega odbora z najdaljšim, kar šestnajstletnim stažem, Peter Camloh, predsednica nadzornega odbora v mandatu od leta 2014 do leta 2018 Fanika Simeonov in aktualni predsednik upravnega odbora Uroš Flajs, ki je v svojem nagovoru zaželel kmetom in vodstvu zadruge »čim več tapravih odločitev«. Moderatorka slovesnosti Vanja Žulič pa je v svoj vezni tekst vtkala misel, da so ljudje na podeželju od nekdaj verjeli vase.

Prireditev so z nastopom obogatili Oktet Jurij Dalmatin ter duet, ki sta ga sestavljala pevka Neža Jurečič in kitarist Tadej Kraševec.
« Nazaj na seznam