Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden odprtih vrat projekta FUTURA

Objavljeno: Petek, 10.11.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
IMG_1734
Od 6. do 10. novembra je podjetje Kovis v okviru projekta FUTURA pripravilo teden odprtih vrat. Na poslovni enoti Velika Dolina je na ogled postavilo vseh pet prototipov deljenega zavornega diska za tovorne vagone. Predstavljeni so bili končni rezultati in dosežki s področja razvoja ter testiranj.

Marca 2016 se je podjetje Kovis, skupaj s tremi partnerji iz Češke in Slovaške, lotilo projekta FUTURA, ki je trenutno v zaključni fazi. Za razvojni projekt FUTURA so pridobili nepovratna sredstva raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije OBZORJE 2020, pod »pogodbo o sofinanciranju« št. 700985. Z razvojem četrtega prototipa so dosegli oz. celo presegli zadane cilje projekta FUTURA: 1) varnost in zaščita, 2) zdravje in okolje ter 3) stroškovna učinkovitost v železniškem tovornem prometu.

20171106_095042
Trend na tovornem programu je, da se hitrost povečuje s 120 km/h na 160 km/h. DRFB diski so uporabni pri teh višjih hitrostih, zagotavljajo 11 % višjo učinkovitost ter za 7 % manj nesreč zaradi krajših zavorni poti. Z okoljskega vidika so uspeli znižati raven hrupa za 10 dB in s tem posledično izboljšali kvaliteto življenja ljudi, ki živijo in delajo v bližini železniških prog. Z uporabo diska se življenjska doba kolesa podaljša za 50 %, z uporabo deljenega zavornega diska pa uporabniki lahko znižajo strošek vzdrževanja za kar 60 %.
 
Za podjetje Kovis je projekt FUTURA izjemnega pomena, saj z razvojem revolucionarnega diska vplivajo na svetovni trend v železniškem prometu in so tako lahko že v samem začetku vključeni v razvoj vseh svetovnih železniških proizvajalcev, kot so Siemens, Alstom, Bombardier.
 
Na tednu odprtih vrat so dosežke na projektu FUTURA predstavili potencialnim kupcem, pa tudi brežiškemu županu Ivanu Molanu, Romanu Matjašiču z oddelka družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, direktorju RRA Posavje Martinu Brataniču, direktorju GZS OZ Posavje-Krško Darku Gorišku in drugim.
 
Vir: Kovis
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki