Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trgovinska menjava v Posavju se krepi

Objavljeno: Ponedeljek, 15.10.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Kovis_Brezina (8)

Posavsko gospodarstvo je izvozno naravnano (foto: arhiv PO).

Kljub upočasnjevanju rasti svetovne trgovine se trgovinska menjava v Posavju v letošnjem letu krepi. Po zadnjih znanih podatkih SURS se je izvozno-uvozna dinamika medletno okrepila tako da porast izvoza blaga posavskega gospodarstva  v primerjavi z istim obdobjem lani, tj. I-VII 2018 v primerjavi z I-VII 2017, znaša 2,9 %.

Izvoz blaga v prvih sedmih mesecih tako znaša slabih 357 milijonov EUR, na drugi strani pa se je uvoz blaga v regijo v omenjenem obdobju zvišal kar za 18 % in znaša slabih 310 milijonov EUR.
 
Posavsko gospodarstvo tako še naprej ostaja močno vpeto v mednarodne tokove in ne glede na visoko rast na uvozni strani, indeks pokritosti izvoza z uvozom, ki znaša 115, ostaja pozitiven (vrednost izvoženega blaga je bila v primerjavi z vrednost uvoženega blaga, večja za 15,2 %).
 
Tako posavsko gospodarstvo, ki je izrazito izvozno naravnano, spada v skupino tistih, ki pozitivno prispevajo k presežku v trgovinski bilanci Slovenije. Delež vseh podjetij s sedežem v Posavski regiji v celotnem ustvarjenem izvozu in v celotnem uvozu v primerjavi s celotnim slovenskim gospodarstvom pa ostaja na ravni 2,0 odstotkov.
 
Glavni izvozni partnerji posavskega gospodarstva so v omenjenem obdobju bili: Hrvaška (24,4 % celotnega izvoza Posavja), Nemčija  (19,2 %), Italija (8,5 %), Avstrija (7,5, %), sledijo pa Srbija (5,5 %), Švica (3,0 %), BiH (2,5 %), Madžarska (2,5 %), Francija (2,0 %) in Nizozemska (2,0 %). Glede na indeks rasti in upoštevajoč, da je izvoz znašal vsaj 1 mio EUR, pa se je izvoz najbolj povečal na Švedsko, sledita pa ji Egipt in Estonija. 
 
Na uvozni strani pa je prišlo do spremembe na prvem mestu in sicer prednjačijo ZDA  z 17,1 %  deležem, sledi pa ji sosednja Hrvaška (16,4 %), Nemčija (12,2 %) in Italija (10,5 %). Glede na indeks rasti in upoštevajoč, da je uvoz znašal vsaj 1 mio EUR, pa se je najbolj povečal uvoz iz ZDA (vpliv nadgradnje in remonta v NEK), sledita pa ji Francija in Kitajska.
 
Ker do konca leta ne gre pričakovati večjih presenečenj, pričakujemo, da bo posavsko gospodarstvo v letošnjem letu ustvarilo do sedaj najboljše poslovne rezultate.
 
Vir: Gospodarska zbornica Slovenije
Območna zbornica Posavje, Krško
 
« Nazaj na seznam
»