Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tržnica produktov krškopoljskega prašiča

Objavljeno: Petek, 25.01.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
crno-belo bogatstvo krskega polja - projekt (3)

Janja Jordan, vodja projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja, ob maketi, ki bo v večji obliki postavljena pri gostišču Kunst

Potem ko so 17. januarja lani, prav na dan sv. Antona Puščavnika, ki velja za zavetnika prašičev, v gostilni Kunst v Leskovcu pri Krškem partnerji v projektu: Občina Krško, Posavski muzej Brežice, Kmečka zadruga Sevnica, Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto in podjetje Kunst 1966 iz Bistrice ob Sotli predstavili projekt Črno-belo bogastvo s Krškega polja, so pred dnevi organizirali tržnico produktov krškopoljca.

Kot je povedala koordinatorica projekta Janja Jordan iz Občine Krško, ki je vodilni partner v projektu, so projekt Črno-belo bogastvo s Krškega polja kot samooskrbna turistična in podjetniška priložnost v decembru lani prijavili na razpis LAS Posavje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ali so bili pri tem uspešni, bo predvidoma znano v roku dveh do treh tednov, ne glede na to, ali bodo pridobili dodatna sredstva ali ne, pa nameravajo navedeni partnerji v projektu z njim nadaljevati: "Upamo na to, da bo prijava uspešna, glede na to, da je ta zgodba od vil do vilic tako trajnostno zasnovana kot na mreženju. Dejansko gre za možnost dodatnih zaposlitev in priložnost oživljanja podeželja. Rezultate smo predvideli, izdelali bomo elaborat o posavski
crno-belo bogatstvo krskega polja - projekt (1)

Licitacijo krače je vodil prekaljeni gostinec Srečko Kunst, zanjo pa je največ ponudila direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

dediščini krškopoljskega prašiča, trženjski načrt, atraktivne točke pred gostilno Kunst, v mestnem jedru Krškega in Treh lučkah, to je na t. i. selfi točkah, ki so zanimive tudi za obiskovalce. Oblikovani bodo novi mesni produkti, nadgrajeni obstoječi, oblikovani novi kulinarični krožniki, izdelati nameravamo knjižico receptov, knjižico za otroke, k sodelovanju smo povabili tudi mlade oblikovalce, ki bodo izdelali novo grafično podobo krškopoljca, ker je pomembno, da je ta blagovna znamka enotna. Iz tega vidika in povezovanja partnerjev si želimo, da bi zgodba uspela, da bi uspeli pridobiti dodatna sredstva, ne glede na rezultat prijave na razpis pa nameravamo partnerji v projektu z zgodbo nadaljevati."

Na tržnici produktov, ki je potekala v gostišču Kunst, so mesnine iz krškopoljca ponudili v nakup v Kmečki zadrugi Sevnica, v gostišču Kunst so ob že obstoječih jedeh predstavili več variant novozasnovanih krožnikov krškopoljca (mimogrede: od 28. 1. do 1. 2. v gostilni Kunst prirejajo Teden krškopoljskega prašiča), Posavski muzej je prispeval nabor literature in čokoladno okraševanje piškotov v obliki prašička, v Društvu rejcev krškopoljskega prašiča so za obiskovalce pripravili seznam ponudnikov tekačev, pitancev in plemenskega podmladka krškopoljskega prašiča, tako kot pred letom dni pa so izvedli tudi javno licitacijo prašičje krače, ki so jo v ta namen prispevali v KZ Sevnica. Zanjo je največ - 80 evrov - ponudila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, zlicitirana sredstva pa so namenili društvu rejcev.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki