Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kovisu so dan namenili otrokom zaposlenih

Objavljeno: Ponedeljek, 12.11.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_3061

Ogled proizvodnih prostorov Kovisa je bil za otroke zelo zanimiv.

V podjetju Kovis so minulo sobotno dopoldne izkoristili na malo drugačen način, saj so na sedežu podjetja v Brezini gostili otroke zaposlenih v podjetju. Pripravili so namreč prvi dan odprtih vrat za otroke zaposlenih, prišlo jih je kar 74.

DSC_3037

Direktor Alen Šinko je v svoji pisarni z veseljem sprejemal mlade obiskovalce in njihove starše.

Otroke in njihove starše – v največ primerih sta bila prisotna tako oče kot mama – sta najprej pred Kovisovo stavbo pozdravila direktor podjetja Alen Šinko in Karmen Vrtovšnik, zaposlena na področju prodaje. Nato so se otroci razdelili po starostnih skupinah ter si najprej ogledali proizvodne in upravne prostore, po katerih so jih vodili zaposleni v podjetju. Med drugim so se ustavili tudi v direktorjevi pisarni, si pogledali video o podjetju, lahko poklepetali z delavci, ki so bili v tistem času v proizvodnji, se usedli na tovornjak in viličar itd. Direktor Šinko je za naš medij izjavil: »Otrokom je težko opisati poklice, ne da bi z lastnimi očmi videli, kakšno delo ti poklici opravljajo. Z današnjim dnevom odprtih vrat za otroke zaposlenih in nekaterimi delavnicami, ki smo jih ob tej priložnosti pripravili, smo skušali otrokom približati tehnične poklice v našem podjetju. Zavedamo se, da bo po nekaterih ocenah v naslednjih petih letih tudi v našem podjetju primanjkljaj kadra, zato želimo spodbuditi otroke zaposlenih, da se nekoč tudi oni pridružijo naši ’družini’. Če jih uspemo prepričati samo nekaj odstotkov, bo to za nas velik uspeh.« Dodal je, da so za otroke pripravili modeliranje jeder in orodij, s čimer so lahko dobili vpogled, kaj se dela v Kovisovi livarni, vgraviranje imen, razne sestavljanke, skratka, kar nekaj praktičnih zadev, najpomembneje po njegovem pa je, da so si pogledali tako proizvodnjo kot upravo in spoznali vsa delovna mesta, predstavljeni so jim bili vsi poklici, ki jih imajo pri njih. Omenil je še, da se nekateri otroci zaposlenih, ki so že malo večji, v srednji šoli, pridejo večkrat k njim pogovorit, katero smer naj izberejo, o štipendiji ipd.

Tudi sicer za svoje zaposlene skrbijo, da se čim več družijo, npr. s skupinskimi srečanji, poklice v Kovisu predstavljajo v šolah, vključeni so v Zavezništvo za mlade, skupaj z GZS se trudijo vse bolj promovirati naravoslovne poklice. »Organizacijo takih dnevov zagotovo vidimo kot primer dobre prakse. V našem proizvodnem objektu v Štorah bomo letos organizirali obdarovanje za božične praznike, saj smo te stare navade kar nekako opustili, drugo leto pa bo ravno obratno – obdarovanje tukaj v Brezini, v Štorah pa dan odprtih vrat za otroke zaposlenih. Ravno tako bomo bodočim dijakom oz. tistim učencem, ki se bodo morali kmalu odločiti za nadaljevanje šolanja, organizirano predstavili poklice in možnosti napredovanja,« je še dejal Šinko. Na lokaciji v Brezini je trenutno 153 zaposlenih, v celotni skupini Kovis pa jih je že 450, pri čemer direktor dodaja, da so imeli pred nekaj dnevi tehnični prevzem objekta nove livarne v Štorah, kjer bodo dodatno zaposlili 85 ljudi, leta 2021 pa v Brezini načrtujejo gradnjo še enega objekta, s čimer bodo dodatno potrebovali še približno 50 zaposlenih.

Dan odprtih vrat za otroke zaposlenih se je zaključil z animacijami in zabavo, saj so se družili s Piko Nogavičko, ki je poslikavala obraze, ter se posladkali s palačinkami in drugimi dobrotami.

R. R.
« Nazaj na seznam