Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Krškem predan namenu Podjetniški inkubator; v zaključku projekt Urbana obrt

Objavljeno: Torek, 29.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podjetniski inkubator in urbana obrt (62)

Miran Stanko ob predaji ključa Podjetniškega inkubatorja Krško Kristini Ogorevc Račič

Danes je bil v Krškem predan namenu Podjetniški inkubator Krško, katerega upravljavec bo Center za podjetništvo in turizem Krško (CPT). Podjetniški inkubator, ki bo odprl vrata v začetku prihodnjega leta, bo nudil »streho nad glavo« in opremljene prostore podjetjem, ki so na začetku poslovne poti.

»S prevzemom inkubatorja bomo v CPT«, je povedala direktorica Kristina Ogorevc Račič za naš spletni portal in časopis Posavski obzornik, »poskrbeli za izvajanje programov v inkubatorju, kar pomeni, da bomo pripravljali animacijo terena, iskali potencialne podjetnike z območja celotnega Posavja, skrbeli za prostore, sicer pa bo potekala vključitev podjetnikov v podjetniški inkubator na podlagi prijav na objavljen javni poziv. Njihove vloge bo ocenila posebna komisija, pri čemer bo pogoj, da so podjetja
podjetniski inkubator in urbana obrt (16)

Mladim podjetnikom bodo na voljo opremljeni prostori, v prvem letu poslovanja bodo ti zanje brezplačni.

po stažu delovanja mlajša od dveh let, poslovni prostor v inkubatorju pa bo izbranim podjetjem na voljo največ za obdobje petih let. »Pri tem bodo prvo leto delovanja oproščeni plačila najemnine, nakar bo ta v naslednjih letih dosegla višino 80 % cene tržne vrednosti prostora. »Torej je cilj,« je še povedala Ogorevc Račičeva, »da bodo v obdobju petih let podjetja dejavnost razvila do te mere, da jo bodo lahko opravljala samostojno tudi na drugi lokaciji.« Podjetjem bodo s strani CPT Krško in z njim poslovno povezanimi strokovnjaki in institucijami v času njihovega "bivanja" v opremljenih prostorih inkubatorja na voljo tudi podporne aktivnosti, mentorstvo in svetovanje strokovnjakov.

Župan mag. Miran Stanko je k temu dodal, da bo malim, srednje velikim in start-up podjetjem za opravljanje dejavnosti na naslovu CKŽ 44 na voljo skupno okoli 580 m2 sodobno urejenih poslovnih površin, ki so jih uredili v objektu nekdanjega skladišča. Investicija je znašala okoli 560.000 evrov, od tega je občini zanjo uspelo pridobiti nekaj prek 385.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. S simbolno predajo ključa objekta sta tega predala namenu župan občine in direktorica CPT, krajšo slovesnost pa sta popestrila z instrumentalnimi vložki saksofonist Aleš Suša ter kitarist Miha Koretič, z vezno besedo pa Jasmina Spahalić.

Projekt Urbana obrt v zaključni fazi

podjetniski inkubator in urbana obrt (41)

Direktorica OOZ Krško Janja Starc

Pred uradno otvoritvijo Podjetniškega inkubatorja Krško je direktorica Območno obrtno-podjetniške zbornice Krško (OOZ) Janja Starc predstavila tudi potek posavskega projekta Urbana obrt ali Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti, v katerem je zbornica vodilni partner. Poleg zbornice v projektu sodelujejo še občine Krško, Sevnica in Bistrica ob Sotli ter Zavod Dobra družba iz Brežic. Starčeva je povedala, da se dobrih 148.000 evrov vreden projekt Urbana obrt nahaja v zaključni fazi, poteka pa že od začetka maja lani. V dobrem letu so sodelujoči partnerji izvedli že skoraj vse načrtovane aktivnosti, in sicer so na OOZ Krško izdali knjigo Mestotvorne obrti v Kostanjevici na Krki, katere avto je dr. Andrej Smrekar, izvedli delavnice o tradicionalnem čolnarjenju in izdelavi čolnov, oblikovan in izdelan je bil spominek v obliki keramične podkve s štiriperesno deteljico, izvedli pa so tudi izboraževanje na temo trženja produktov operacije. V izdelavi je še dokumentarni film o obrti v Kostanjevici na Krki in tamkjašnjem čolnarjenju, do zaključka projekta pa bodo izvedli še izobraževanje o trženju produktov operacije in izdelavo turističnega programa.

Občina Krško je v sklopu aktivnosti opremila doživljajski lokal v mestni kavarni Valvasorjeve hiše, v kateri bodo del ponudbe tudi čarovniške uganke kot del animacijskega programa turistične ponudbe, izdelan je bil oblačilni videz za ponudnike in obiskovalce mestnih središč, izvedeno je bilo usposabljanje na področju animacije in dogodek povezan z obrtjo in kulinariko. Občina Sevnica v starem mestnem jedru v sklopu projekta ureja razstavno-turistični prostor, v katerem bo na ogled razstava Po sledeh obrtništva v Sevnici, za osnovnošolsko mladino pa bo pripravljenih in izvedenih skupno šest naravoslovnih dni na temo oživljanja mestnih središč s pomočjo obrti. v starem mestnem jedru. V Bistrici ob Sotli so se v sklopu projekta osredotočili na obnovo starega kovaškega orodja, uredili pomožni prostor za izvajanje projekta, nabavili opremo za izvedbo dogodkov s prikazom starih obrti in izdelali program Po poteh stare obrti. V Bistrici ob Sotli bodo kupili še štiri električna kolesa, pripravili stalno razstavo kovaškega orodja, na tamkajšnji osnovni šoli pa izvedli tehniški dan s prikazom kovaštva. V brežiškem Zavodu Dobra družba so vzpostavili Facebook stran in po vseh sodelujočih občinah izvedli promocijske dogodke. Kot je še poudarila Starčeva, je projekt namenjen oživitvi mest in ozaveščanju prebivalstva o pomenu ohranjanja kulturne in obrtne dediščine na našem prostoru.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»