Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V največjem raziskovalno-razvojnem projektu v zgodovini Slovenije na temo turizma tudi Fakulteta za turizem

Objavljeno: Sreda, 16.01.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Tourism_image-1si
Medtem ko Evropska unija kuje načrte, na kakšen način odgovoriti na izzive, ki jih ima tretji najpomembnejši gospodarski sektor na svetu, je v Sloveniji že nastala iniciativa, ki morebiti postane evropski odgovor na razvoj turizma in njegovega vpliva na razvoj celotne družbe.

V sklopu največjega raziskovalno-razvojnega projekta v zgodovini Slovenije na temo turizma - Turizem 4.0 trenutno poteka raziskava turističnega ekosistema v Sloveniji. Namen je razumeti procesne in tehnološke potrebe deležnikov turističnega gospodarstva in identificirati možnosti oblikovanja bolj sodelovalnega turističnega gospodarstva, ki se lahko postavi ob bok velikim platformam, saj te v lokalnem okolju ne pustijo niti denarja niti podatkov.

Razdrobljenost turističnega sektorja

Na svetu je turizem tretja največja gospodarska izvozna panoga, za kemijsko in naftno industrijo ter pred avtomobilsko industrijo. Pomen razvoja turizma je za Evropo osrednjega pomena, saj je že sedmo leto zapored globalna rast turizma višja od globalne ekonomske rasti, v 2017 za kar 4,6 %. Poleg tega je v evropskem turizmu zaposlenih skoraj 10 % prebivalcev Evropske unije, kar predstavlja približno 37 milijonov delovnih mest. Čez 10 let pa naj bi število delovnih mest, povezanih s turizmom, naraslo že čez 42 milijonov. Evropa je najbolj popularna destinacija na svetu, kajti več kot polovica vsega mednarodnega turizma se zgodi na evropskih tleh. Ravno zato boli in jezi dejstvo, da je disrupcija prišla od drugod in sedaj ti velikani krojijo naš razvoj. Medtem ko države razmišljajo, kako reagirati, denar odteka drugam.

Evropska komisija želi v naslednji finančni perspektivi (2021–2027) odločno podpreti razvoj inovacij na področju turizma. Približno milijardo evrov bo namenjenih povezovanju podjetij z državo, združenji in raziskovalnimi institucijami, investicijam v platforme ter ekonomskemu in znanstvenemu razvoju turizma. Podpora investicijam, regionalnemu razvoju in inovacijam bo namenjena nastanku in delovanju mednarodnih pan-evropskih gospodarsko interesnih združenj. Namreč, turistični sektor je sedaj zelo razdrobljen z zelo majhno razvojno sposobnostjo in kapitalsko šibek. Perspektivna, inovativna in znanja polna mala evropska podjetja kupujejo večinoma Kitajci. »S povezovanjem bodo nastala združenja, ki bodo močnejša in seveda odpornejša na prevzeme. Poleg tega je edinstvenost turizma v tem, da se proizvodnje ne da kar preseliti na Kitajsko,« razlaga dr. Boštjan Brumen, v Strateško in inovacijsko-razvojnem partnerstvu SRIP »Trajnostni turizem«, ki ga vodi Turistično gostinska zbornica Slovenije, zadolžen za internacionalizacijo, drugače pa dekan Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, ki je tudi partner v raziskovalnem projektu in predstavlja Slovenijo v evropski platformi pametne specializacije »Digitalizacija in varnost v turizmu«.

Vir: Fakulteta za turizem
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte