Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V TEB podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za drugi nadomestni plinski agregat

Objavljeno: Sreda, 06.03.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
mini-COB28612
V Termoelektrarni Brestanica smo podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za izgradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata, s ponudnikom Siemensom d. o. o. Ljubljana.

S tem v TE Brestanica nadaljujemo z izvedbo projekta Zamenjava PB 1-3, in sicer drugega dela 1. faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega plinskega agregata, moči 40-70 MW. V stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, sta že pripravljena prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat.
mini-COB28622


Investicijo v drugi nadomestni plinski agregat (plinski blok PB 7) smo začeli decembra 2018 z objavo javnega naročila za LOT 1, ki obsega dobavo in montažo glavne tehnološke opreme (plinska turbina, generator, dimnik in dizel električni agregat za izvajanje temnega zagona) skupaj z gradbenimi deli. Po pregledu, evaluaciji ponudbe in pogajanjih je bila danes (6. marca) podpisana pogodba. Sledi izvedba še dveh javnih naročil: za visokonapetostno opremo (LOT 2) ter pomožno tehnološko opremo (LOT 3). Trenutno je v teku javno naročilo za visokonapetostno opremo (LOT 2), ki je bilo objavljeno v februarju 2019.
DSCF6796

 
Razlogi za zamenjavo

Plinski bloki PB 1 - 3 so stari že več kot 40 let in pri koncu tehnične življenjske dobe. Ti bloki so izredno prilagodljivi in omogočajo zagon iz breznapetostnega stanja (black start), otočno obratovanje in napajanje porabnikov na območju Posavja in Dolenjske. Zagotavljajo tudi napajanje nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško v primeru havarij oziroma razpada elektroenergetskega sistema Slovenije in rezervno moč za izvajanje terciarne regulacije frekvence oziroma ročne rezerve za povrnitev frekvence.
Kot so pokazale številne študije pred začetkom projekta, bi zaradi vedno težje dobave specifičnih rezervnih delov z obstoječimi plinskimi agregati težko zagotavljali današnjo visoko stopnjo razpoložljivosti in zanesljivosti obratovanja. Seveda pa so razlogi tudi ekološke narave, saj 40 let stara tehnologija ne ustreza več sodobnim standardom varovanja okolja.
 
Izbrana tehnologija

Jedro glavne tehnološke opreme sta Siemensova industrijska plinska turbina SGT 800 (nazivna moč: 53 MW) in generator električne energije. Del glavne tehnološke opreme je tudi dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju (izvajanje temnega zagona), v okviru pogodbe pa je tudi dobava in montaža dimnika.
 
Terminski plan

Marca 2019 načrtujemo pričetek gradbenih del, dobava glavne tehnološke opreme je predvidena v prvi polovici leta 2020, s projektom bomo zaključili v drugi polovici leta 2020.
 
Vrednost investicije

Po Investicijskem programu znaša investicijska vrednost plinskega bloka PB 7 (LOT 1-3) 26,45 mio EUR.

Vir: TEB
 
« Nazaj na seznam
»