Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vlada RS 'odpeljala' sedež ARAO iz Krškega v Ljubljano

Objavljeno: Torek, 12.03.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
odlagališče NSRAO

Maketa odlagališča NSRAO v Vrbini

Vlada RS Slovenije je s sprejetim Odlokom o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda ARAO – Agencija za radioaktivne odpadke, pod katerega je podpisana podpredsednica vlade Tanja Fajon in je objavljen v 8. marca izdanem Uradnem listu št. 19/2024, v 1. členu s spremenjenim tretjim odstavkom v 3. členu odloka o ustanovitvi ARAO preselila sedež agencije iz naslova Vrbina 17 v Ljubljano.

Preselitev sedeža pa očitno ni edina sprememba, ki jo je prav na tiho izvedla Vlada RS, temveč se med drugim spreminja tudi člen, ki govori o sredstvih iz naslova financiranja razgradnje NEK. Sedaj se 8. člen Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda ARAO glasi:
"Naloge, za katere se skladno z zakonom, ki ureja način zagotavljanja sredstev za financiranje razgradnje NEK in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, zagotavlja sredstva iz Javnega sklada Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško z vplačili V DRŽAVNI PRORAČUN". Celotna objava v navedenem Uradnem listu RS TUKAJ.

Nedvomno ostaja občutek, da je z navedeno potezo Vlada RS opeharila Mestno občino Krško, na območju katere ARAO že gradi odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke, še za eno ustanovo. Ker je vse omenjeno potekalo brez vednosti MOK, bo župan Janez Kerin predlagal nujno obravnavo te točke na jutrišnjem Svetu regije Posavje. 

B. M.
« Nazaj na seznam
»