Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začela se je Komunaliada 2017

Objavljeno: Petek, 09.06.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Kostak_Komunaliada2017_strokovni_posvet (3)

Sodelujoči na prvem delu strokovnega posveta

V organizaciji podjetja Kostak danes in jutri v Krškem poteka 33. srečanje delavcev komunalnega gospodarstva Slovenije - Komunaliada 2017.

»Kostak je ena od večjih komunal v Republiki Sloveniji, zato imamo možnosti in kapacitete, da to organiziramo. To je dogodek, kjer se prvi dan srečujemo s strokovnimi problemi in poskusi koraka naprej, drugi dan pa potekajo športna in delovna tekmovanja, ki pomenijo nadaljnji razvoj sodelovanja in dobrega vzdušja,« je za naš medij ob začetku dogodka povedal predsednik uprave Kostaka in organizacijskega odbora prireditve Miljenko Muha.
 
Kostak_Komunaliada2017_strokovni_posvet (15)

Občinstvo, v ospredju Jože Leskovar (levo) in Miljenko Muha (drugi z desne)

Danes dopoldne je v Kulturnem domu Krško potekal strokovni posvet, katerega tema so bili komunalna infrastruktura in evropska sredstva, krožno gospodarstvo ter zapis pravice do pitne vode v ustavo. Na njem so med drugim sodelovali tudi evropski poslanec Franc Bogovič, krški župan mag. Miran Stanko, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, direktorica Direktorata za okolje pri MOP mag. Tanja Bolte, direktor Direktorata za vode in investicije pri MOP Leon Behin, predstavniki Zbornice komunalnega gospodarstva in nekaterih komunalnih podjetij in župani. Razpravo je moderirala mag. Ladeja Godina Košir, dogodek pa povezovala Bernarda Žarn.
 
Komunaliada-nagrajenci (3)

Nagrajenci Zbornice komunalnega gospodarstva

»Želeli smo izpostaviti trajnostni razvoj oz. t. i. krožno gospodarstvo. Komunalna podjetja so majhen segment v krožnem gospodarstvu, ki se pojavi na začetku in na koncu. Ustvariti moramo pogoje, recimo dobavo vode, na koncu pa pospraviti stvari, ki jih je nujno treba. To pomeni, da moramo skupaj z gospodarstvom iskati inovacije, na kakšen način bomo tisto, kar smo izkoristili, zdaj pa bi zavrgli, uporabili še enkrat, da bomo ohranili čim več naravnih virov, ki so omejeni,« je pojasnil Muha. Drugi del posveta je bil namenjen zapisu pravice do pitne vode. »Nekaj smo zapisali v ustano, vendar nihče nima končne vizije, kaj bo to pomenilo. Zdi se nam, da gre spet za klasični slovenski problem, ko je forma pomembnejša od vsebine,« opozarja Muha.
 
V sklepnem delu strokovnega posveta je Zbornica komunalnega gospodarstva podelila priznanja in nagrado. Priznanja so prejela podjetja Komunalno-stanovanjsko podjetje Hrastnik, Komunala Ilirska Bistrica, Komunalno-stanovanjsko podjetje Litija, Dinos d. d. in Komunala Sevnica, kot posameznik pa Jože Leskovar iz podjetja Kostak. Nagrado je prejelo podjetje Marjetica Koper.
 
KOMUNALIADA RAZSTAVA (10)

Razstava komunalne opreme

Posvetu je sledilo odprtje razstave komunalne opreme na stadionu Matije Gubca, kjer se predstavlja 26 razstavljavcev.
 
V soboto tekmovalni dan; pride Pahor

V soboto bodo na raznih lokacijah v Krškem in okolici potekala delovna in športna tekmovanja, ki se jih bo v 19 disciplinah udeležilo okoli 2600 tekmovalcev. Poseben gost tokratnega srečanja bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki si bo ob tej priložnosti ogledal delovna in športna tekmovanja ter se tudi sam pridružil tekmovanju v malem nogometu. Obisk predsednika republike pričakujejo ob 10. uri na stadionu Matije Gubca.

P. P., foto: P. P. in B. Colarič
« Nazaj na seznam
»