Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Znanje v Infri je smiselno uporabiti naprej«

Objavljeno: Petek, 22.02.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_3786

Naloga Infre je urejanje infrastrukture ob gradnji HE na Savi.

Kot piše današnji časopis Delo, novela zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save predvideva prenos upravljanja javnega podjetja Infra na vlado RS ter njenih pristojnosti z zgolj spodnje na srednjo Savo oz. na njeno celotno porečje.

Vdor Posavja v Zasavje?

Sedež Infre, ki naj bi tako postala nekakšen »državni projektant« in skupaj s HSE dobila posel pri gradnji HE na srednji Savi, naj bi se iz Leskovca pri Krškem (pred tem je bil že v Sevnici) preselil v Radeče, namesto direktorja mag. Vojka Sotoška, ki mu novembra poteče mandat, pa naj bi vodstvo Infre prevzel nekdanji infrastrukturni minister dr. Peter Gašperšič. Infro, ustanovljeno leta 2004, ki ima nalogo urejanja vodne in druge infrastrukture na območju HE na spodnji Savi, naj bi po prvotnih načrtih po izgradnji spodnjesavske verige (trenutno velja letnica 2025) ukinili.
_DSC2299

Ministrica Alenka Bratušek ob sprostitvi prometa čez nov krški most

»Kaj sploh še ostane Zasavju?« se ob tem sprašuje Delova dopisnica iz Zasavja, saj naj bi ta regija pri 400-milijonski investiciji v tri hidroelektrarne (Suhadol, Trbovlje, Renke) »izvisela« tako pri poslu kot pri delovnih mestih. Zasavci namreč želijo »svojo« Infro ter prenos koncesije za gradnjo s HSE na družbo v mirovanju Sres.
 
Bratuškova: Naj se znanje ne izgubi

Ob robu današnje sprostitve prometa čez nov most v Žadovinku smo ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek prosili za komentar teh navedb. »To je predlog zakona, kako se bo končalo, bomo še videli. Nosilec priprave je Ministrstvo za okolje in prostor,« je dejala ministrica. »Je pa dejstvo, da je znanje, ki je zbrano v tem podjetju, po mojem mnenju smiselno uporabiti tudi pri gradnji hidroelektrarn naprej. Ali bo to ostala Infra, je vprašanje, lahko se bo preimenovala, preoblikovala, lahko se tudi sedež prenese kam drugam,« je nadaljevala. »Meni kot ministrici za infrastrukturo je ključno, da se znanje ne izgubi in da ga ne začnemo nekje drugje postavljati na novo, iz ničle.«

P. P.
« Nazaj na seznam