Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Politična korektnost nad resnico

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 14.09.2023    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 265Redakcija
Peter Pavlovič
Med uradnim postopkom se glavna akterja, 21 in 32 let stara moška z Gazic, nikakor nista hotela umiriti in nadaljevala z grožnjami … / … so brežiške policiste poklicali na pomoč iz naselja Gazice, kjer naj bi prišlo do pretepa med več osebami … / Če ste med bralci kratke kronike v našem časopisu ali spletni strani ali katerega koli drugega medija, ki poroča o dogajanju v Posavju, ste gotovo že kdaj naleteli na zapise, v katerih se precej pogosto pojavljajo 'krajani Gazic' ali pa je omenjeno naselje na vzpetini nad Krko, znano tudi kot idilična vinska gorica s pogledom na zeleno reko.

Nepoznavalec bi na podlagi teh objav lahko dobil vtis, da je med približno 150 vaščankami in vaščani nadpovprečno veliko razgrajačev, prometnih prekrškarjev in tatov, ki se radi spoprimejo tudi med sabo. A je za pravilno razumevanje teh medijskih zapisov treba posebej vedeti, da ima vas v neposredni bližini 'privesek' v obliki romskega naselja, znanega kot Krušče, vsi tamkajšnji prebivalci pa imajo uradno prebivališče na naslovu Gazice 29, zato jih vse ustanove uradno vodijo kot Gazičane in Gazičanke.

'Avtohtone' prebivalce in prebivalke Gazic ta medijska 'slava' seveda jezi in so to našemu mediju že večkrat jasno izrazili, nazadnje pred nekaj dnevi preko uradnega dopisa KS Cerklje ob Krki. V dopisu zahtevajo, da se, ko so osumljenci/storilci kaznivih dejanj njihovi romski sosedje, to jasno navede. A tu nastopi težava. Uradna poročila policije o varnostnih dogodkih namreč vsebujejo le navedbe spola, starosti in stalnih prebivališč vpletenih v te dogodke, ne pa tudi njihove etnične pripadnosti. Ko smo na te očitke našemu mediju (že večkrat) opozorili policijo oz. konkretno Policijsko upravo Novo mesto, je njihov odgovor vedno enak – osumljencev oz. storilcev kaznivih dejanj ne ločujejo po nacionalni pripadnosti in porekla zato v svojih poročilih tudi ne navajajo. Mediji tako nimamo nobene podlage (razen neuradnih informacij s terena, ugibanja ali sklepanja), da protagonistom črne kronike pripišemo romsko poreklo. Brez jasnih informacij je vse prehitro možna napačna obdolžitev – enkrat se nam je to tudi zgodilo, saj ravno v primeru, ko je 'logično sklepanje' kazalo na to, v resnici ni šlo za Rome in smo jim storili krivico.

Zelo dobro se zavedamo, da je poimensko omenjanje te vasi le vrh ledene gore. Razumemo, da z medijskimi objavami, v katerih je 'po nemarnem' omenjena njihova vas, tamkajšnji domačini ne morejo biti zadovoljni, vendar pa medij morda ni najbolj pravi naslov (»Ne ubijte sla!«) oz. inštanca, na kateri se to lahko (pravično) reši. Pritožiti in pritisniti bi bilo treba na (državne) ustanove, ki se v svoji javni komunikaciji izmikajo konkretnemu navajanju etnične pripadnosti oz. porekla vpletenih bodisi v kazniva dejanja bodisi v druge nepravilnosti, naj najdejo rešitev, da slab glas o naseljih v KS Cerklje ob Krki ter nekaterih drugih po Posavju in na Dolenjskem ne bo po krivem odmeval širom države. V 'bolj-papeški-od-papeža' prizadevanjih za t. i. politično korektnost, ki jo diktirajo razne organizacije, običajno s sedežem in močnimi povezavami v prestolnici, je resnica oz. točen podatek, ki domačinom tako veliko pomeni, očitno drugotnega pomena. In tako medtem, ko se lonec lošči na zunanji strani, v njem čedalje bolj vre. Morda je le še vprašanje časa, kdaj mu bo dvignilo pokrovko in vsebino butnilo v obraz kuharjem in kuharicam …
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte