Časopis za pokrajino Posavje
31.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pomagaj si sam …

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 02.02.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 432Redakcija
Peter Pavlovič
Župani Posavja se na tradicionalnem ponovoletnem srečanju s 'sedmo silo' niso izneverili tradiciji in so več časa namenili naštevanju lanskih uspehov, manj pa predstavitvi letošnjih načrtov. Ki jih je, kot smo lahko razbrali, zaradi vse večjega razkoraka med zakonsko določenimi obveznostmi občin in njihovimi prihodki resnici na ljubo tudi manj, kot smo bili vajeni. In jih bo, v kolikor občinam ne bodo bolj na široko odprta vrata do drugih, denimo evropskih virov sredstev, v bodoče še manj. Najbolj črnogledi napovedujejo celo znižanje standarda življenja v lokalnih skupnostih.

Slišali smo tudi precej prav tako že tradicionalnega bentenja čez državo oz. njeno aktualno oblast, češ da nima posluha za našo in druge njej podobne regije, da so vse bolj izrazite težnje k centralizaciji na vseh področjih ipd. Državna oblast, pa ne le aktualna, resnici na ljubo res ne kaže kakšnega posebnega posluha za našo regijo, kar je najbrž tudi posledica dejstva, da v tem mandatu oz. v aktualni koaliciji nimamo izrazite politične moči, saj po ekspresnem odstopu gospodarskega ministra Jožefa Petroviča v vladi nimamo niti državnega sekretarja, kaj šele ministra. Tudi zavoljo tega v dveh letih in pol te vlade razen posamičnih obiskov ministrov in predsednika vlade (kot je bil ravnokaršnji na gradbišču brežiške hidroelektrarne), pa še teh je bilo največ v času t. i. begunsko-migrantske krize, na obisk vlade kot celote še čakamo. Čeprav si tudi od tega na podlagi izkušenj iz preteklosti ne gre obetati čudežnih premikov na bolje.

Kakor koli že, pred župani je zadnje celo koledarsko leto v tem mandatu, ki ga imajo na voljo za izpolnitev svojih predvolilnih obljub, naslednje leto bo treba polagati račune. Volivk in volivcev ne bo zanimalo, če je za njihovo neuresničitev kriva Ljubljana ali Bruselj ali kdo drug, saj jim obljub niso dali državni in evropski, ampak lokalni oblastniki. Tudi mediji sicer hitro in radi podpremo proteste proti državi in se skupaj z župani postavimo na okope, a če smo pošteni, bi morali vsi skupaj pogosteje najprej pomesti pred svojim pragom in se držati reka: Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Kako trda bodo post-epidemična tla?

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Izkušnja.

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci