Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ženske

Avtor: Maruša Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 01.03.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 349Redakcija
Maruša Mavsar
V nekaj desetletjih se je svet za ženske na zahodu precej spremenil. Postal enakopravnejši. Me, ki smo stare okoli 35, žanjemo ugodnosti trdih bojev generacij pogumnih žensk pred nami. Na pomanjkanje zgodovinskega spomina nas je v Posavju opozorila vidna predstavnica slovenskega podjetništva Marta Turk: »Vas, mlade ženske, pa ne razumem, zakaj sedaj vsepovprek najavljate, da boste s porodniške prišle prej v službo. Ta možnost ni priletela kar z neba. Je plod dolgotrajnih prizadevanj. Poleg tega pa s tem, ko postanete mame, ne delate nekaj slabega, nekaj, česar se je treba kakor koli sramovati! Ve prispevate k razvoju naše družbe.« In besede so bile na mestu, saj so mi mnoge v občinstvu priznale, s kakšnim cmokom v grlu so delodajalcu povedale, da so noseče, ker jih je bilo strah za delovno mesto. Druge, na vodilnih mestih pa, da za to pač nikoli ni pravi čas, ker padeš iz družbenih krogov, ki so za posel pomembni. Krogov, ki jih še vedno gradijo predvsem moški in v katere se vzpenjaš zelo počasi.

In tako so poti moje generacije šle tudi v druge smeri, kot so si jih zamišljale naše predhodnice. Sama sem se v krogu prijateljic znašla med dvema »poloma«: veliko je teh, ki so se zavestno odločile, da nikoli ne bodo mame in mi znajo postreči s paleto argumentov. Med njimi je degradacija okolja in krutost sveta, v katerega nočejo roditi otroka. Pa prenaseljenost planeta, dolgotrajna samskost, neprimernost partnerja za očeta ter predvsem poklicna kariera, v kateri za družino vsaj do 40. leta naj ne bi bilo prostora. V Evropi je žensk, rojenih leta 1965, s tako odločitvijo že vsaj 18 %, od tega naj bi jih imelo težave z neplodnostjo le 3 odstotke.

V moji bližini so tudi druge, ki so se odrekle službam, da bi se lahko v popolnosti posvetile vlogi, ki jo imenujejo za najpomembnejšo v življenju – biti mama. V tem primeru ne gre za ženske, ki jim je strošek vrtca prevelik, če ga primerjajo s plačo, čeprav je teh tudi veliko, ampak za visoko izobražene, izjemno razgledane ženske, ki pravijo, da bodo vztrajale do otrokovega petega leta. Da je to majhno žrtvovanje, če upoštevajo, kaj teh pet let pomeni v življenju otroka in njegovega razvoja. Seveda je pri večini v službi mož, zato si tak življenjski slog lahko privoščijo.

Jaz jih z zanimanjem poslušam. Obe poti sta daleč od enostavnih. Obe sta polni bolečega odrekanja in predvsem odkritega obsojanja okolice. Tiste, ki »še« nimajo otrok in tiste, ki so »le« mame, za oboje zlobni jeziki ne počivajo. Sama verjamem, da ima vsak(a) svojo, unikatno pot. Svoje poslanstvo.

Vsekakor ženske danes igramo večje število vlog kot nekoč. Moški prav tako. Ženskam se očita izredno »možato« obnašanje, moški pa menda postajajo »poženščeni«. Čeprav vas je mnogo sedaj hudomušno prikimalo, so takšne preobrazbe logične. Ženske si novih vlog niso kreirale same, ampak so stopile v moške čevlje. Stopile so na izrazito moški podij in, da so uspele, sprejele pravila, ki so v igri že veljala.

Pa vendar verjamem, da bi bil svet zelo drugačen, če bi ženske zmogle spregledati to past, ki ženske obrača proti ženskam. In ki moške prepričuje, da jim ženske želijo biti konkurenca in ne sopotnice. Past, zaradi katere so ženske prepričane, da se morajo odločati na izrazito moške načine, kljub temu, da je način, lasten ženskemu razmišljanju, povsem drugačen in ima izredno veliko dobrih strani. Neverjetna sposobnost številnih misli naenkrat, delavnost, pripadnost, kreativnost, mreženje in osrediščenje, občutek za pravičnost, intuicija, empatija, miroljubnost ... koliko izrednih lastnosti naše ženske narave. Past pa nas vodi v spiralo, kjer nemudoma krila zamenjamo za hlače, ljubkost za strogost, ki je še hujša od moške, intuicijo in miren razmislek pa za dokazovanje s hitrostjo in popolno ciljno osredotočenostjo.

Ženske, vam je res všeč svet, v katerem živimo? Smer razvoja? Ne? Zakaj potem reproduciramo stare programe in ne napišemo novih?
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Kako trda bodo post-epidemična tla?

28.05.2020 | Kolumne in komentarji

Izkušnja.

ne spreglejte

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

18.07.2019 | Redakcija

Hiša iz lesa, slame in gline