Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nesrečah pri Kapelah in Oštrcu udeležena kolesarja; padec mopedista v Krškem

Objavljeno: Torek, 28.06.2022    Rubrika: KRONIKA Redakcija
kolo
27. 6. sta okoli 17.30 na regionalni cesti med Kapelami in Globokim trčila osebno vozilo in kolesar. Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je 39-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v 62-letnega kolesarja, ki je padel in obležal na cesti. Huje poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je kolesar uporabljal zaščitno čelado, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,57 miligramov alkohola. Zoper povzročitelja nesreče bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.
 

Prav tako v ponedeljkovem poznem popoldnevu so policisti obravnavali prometno nesreči z udeležbo kolesarja in voznika osebnega avtomobila na lokalni cesti med Kostanjevico na Krki in Oštrcem. Opravili so ogled in ugotovili, da je 38-letni voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške vozil v smeri proti Oštrcu. Ob zavijanju levo je odvzel prednost 59-letnemu kolesarju, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Kolesar je po trčenju padel in se hudo poškodoval, reševalci pa so ga prepeljali v novomeško bolnišnico.

Voznik mopeda pod vplivom alkohola

Nekaj pred 20.30 se je zgodila prometna nesreča v Krškem. Po prvih ugotovitvah policistov je 49-letni voznik mopeda na Cesti 4. julija zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad mopedom, padel in se lažje poškodoval. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je imel v litru izdihanega zraka 1,19 miligramov alkohola (2,5 g/kg)! Reševalci so mopedista oksrbeli in prepeljali v brežiško bolnišnico. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov bodo policisti zoper voznika uvedli prekrškovni postopek.

Opozorilo Policije

V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah. V lanskem letu so bili kolesarji udeleženi v 73 prometnih nesrečah (65 v letu 2020). En kolesar je izgubil življenje, 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe in 48 lažje poškodbe. V več kot 60 % je bilo ugotovljeno, da so za nesreče odgovorni kolesarji. Med vzroki so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola. Kolesarjem svetujemo, naj bodo pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje večkrat naj pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Uporabljajo naj površine, ki so namenjene kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem. Nikoli naj ne vozijo pod vplivom alkohola!

Ostale voznike motornih vozil ob tem opozarjamo, naj vozijo previdno in hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram, dodatna previdnost je še posebej priporočljiva tam, kjer je pričakovati prisotnost ranljivejših udeležencev. Spoštujejo naj cestnoprometne predpise in so pazljivi tudi takrat, ko imajo prednost. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki zmanjšujejo njihovo pozornosti, vozijo naj le trezni, v prometu pa naj bodo odgovorni in strpni, da bodo naše ceste varne za vse!

Elektrodela v Leskovcu in Krškem

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo 28. 6. zaradi prekinjena dobava električne energije na območju transformatorske postaje Leskovec Gmajna 2, nizkonapetostno omrežje – Osojnik levo ob cesti, in sicer med 8:00 in 13:00, med 8:00 in 11:00 na območju transformatorske postaje Libna, nizkonapetostno omrežje – vikendi levo zgoraj danes ter med 11:00 in 14:00 na območju transformatorske postaje Sloka cesta, nizkonapetostno omrežje proti Stari vasi.

Vir: ReCO Brežice, PU Novo mesto
« Nazaj na seznam
»