Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kazenske ovadbe zaradi davčnih zatajitev in ponareditve poslovnih listin

Objavljeno: Petek, 17.01.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva državljana Hrvaške zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po I in III. odstavku 249. čl. KZ-1 v zvezi z 38. in 42. čl. KZ-1 ter v zvezi z 4., 10. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je eden izmed osumljencev kot direktor slovenske družbe ter ob pomoči drugega hrvaškega državljana v letu 2017 pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina s sladkorjem) s hrvaško družbo tipa missing trade utajil davek (DDV) v znesku okoli 530.000 evrov. Prav tako je bil hrvaški državljan, ki je bil direktor slovenske družbe, ovaden zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1 v zvezi z 42. čl. KZ-1 ter v zvezi s 4. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine – račune hrvaški missing trade družbi.

V drugem primeru so kriminalisti podali kazensko ovadbo na Okrožno tožilstvo Krško zoper slovenskega državljana zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po II. odst. 249. čl. KZ-1. Ugotovili so, da osumljenec kot direktor slovenske družbe pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina z zlatom) ni prijavil pridobljenega dohodka, ki je vplival na ugotovitev davka od drugih dohodkov ter davka od dohodkov iz kapitala, in je pri tem utajil davek v znesku okoli 272.000 evrov. Osumljenca so ovadili tudi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine ter račune in dobropise na nezakonit način uporabil kot resnične.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Drašiči (PP Metlika), Velika Dolina (PP Brežice), Gregovce (PP Brežice) in Stavča vas (PP Dolenjske Toplice) izsledili in prijeli dvajset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z desetimi državljani Iraka. štirimi državljani Maroka, tremi državljani Egipta, dvema državljanoma Palestine in državljanom Sirije še niso zaključeni.

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so pri pregledu tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak odkrili tri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli. V tovornem vozilu slovenskih registrskih oznak so policisti odkrili devet državljanov Afganistana, ki so skriti med traktorskimi gumami poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Policisti PMP Metlika so na podvozju tovornega vozila bosanskih registrskih oznak našli državljana Afganistana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

V Kerinovem Grmu gasili, na Velikem Trnu odprli vrata

112 (2)
Sinoči, po 22. uri, je v naselju Kerinov Grm gorel odpadni material, požar pa so pogasili gasilci PGE Krško.

Sredi dne so na Velikem Trnu gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala obolela oseba, in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Obvestila
 
Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na področju nadzorništva Mokronog - na območju transformatorskih postaj Škovec in Škovec dolina med 8.15 in 14. uro; na področju nadzorništva Bistrica ob Sotli - na območju transformatorske postaje Bračna vas med 9.30 in 10. uro.
« Nazaj na seznam