Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Med poostrenim nadzorom preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil

Objavljeno: Sreda, 24.06.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Helikopter, reševanje ZD Krško03

Fotografija je simbolična.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so 20. 6. med 18. in 06. uro poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Preizkus alkoholiziranosti smo odredili 471 voznikom. Štirje vozniki so imeli v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligramov alkohola, 13 voznikov pa je prav tako vozilo pod vplivom alkohola, alkotest je pokazal vrednosti, nekaj manjše kot 0,52 miligramov alkohola.

Dva voznika, za katera je obstajal sum vožnje pod vplivom alkohola, sta opravljanje preizkusa odklonila, trem pa so odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. 14 voznikov so zaradi kršitve izločili iz prometa in jim prepovedali nadaljnjo vožnjo, dvema pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli prostost in ju pridržali.

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot, svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjajo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav tako je znano, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Na tovornem vlaku se je skrival Maročan

Policisti PMP Dobova so v noči na 24. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je pripeljal iz Srbije in je prevažal koruzo, v enem izmed vagonov odkrili državljana Maroka, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

V Gornjem Lenartu naletel na mino

V torek dopoldne je v naselju Gornji Lenart občan naletel na minometno mino, kalibra 50 mm nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije uničila na kraju najdbe.

S helikopterjem iz Brežic v Ljubljano

Popoldne je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Brežice v UKC Ljubljana.

Elektro dela v Brežicah in Kržišču

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce električne energije, da bo danes zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije na  področju nadzorništva Brežice na območju transformatorske postaje Zakot 4 med 7.30 in 8. uro ter med 13. in 13.30 uro ter na področju nadzorništva Krško mesto na območju transformatorske postaje Kržišče izvod Žabkar levo med 8. in 12. uro.

Vir: PU Novo mesto, ReCO Brežice
 
« Nazaj na seznam