Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

62-letni voznik pod vplivom alkohola ogrožal druge udeležence v prometu

Objavljeno: Petek, 09.07.2021    Rubrika: KRONIKA Redakcija
policija-nadzor-alkotest (4)

Simbolična fotografija

Policiste PP Sevnica je nekaj po 20. uri občan obvestil o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi vozil iz smeri Sevnice proti Boštanju, vijugal po vozišču in ogrožal druge udeležence v prometu. 

Na podlagi opisa vozila so policisti kršitelja izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 62-letnemu kršitelju so odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Alkohol botruje številnim nesrečam

V prvih šestih mesecih so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto pri obravnavah prometnih nesreč ugotovili, da je bilo 69 povzročiteljev nesreč pod vplivom alkohola, kar glede na vse obravnavane prometne nesreče predstavlja 13 % in je za en odstotek višji kot v enakem obdobju preteklega leta. Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih je znašala 1,42 grama alkohola na kilogram krvi in je prav tako višja od preteklega leta, ko je bila 1,35 grama alkohola na kilogram krvi. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premik z vozilom.

"Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Tudi telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil."


Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Laz (PP Brežice) izsledili in prijeli tri državljane Afganistana in dva državljana Pakistana, v Velikih Malencah (PP Brežice) pa državljana Indije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še potekajo.

Vir: PU Novo mesto


 
« Nazaj na seznam