Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: požar v naravi v Mrčnih selih

Objavljeno: Petek, 01.03.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
IMG_1909
V četrtek popoldne, okoli 13.30, je v Mrčnih selih v občini Krško zaradi nenadzorovanega kurjenja na težko dostopnem terenu zagorelo dva in pol hektarja travnika, podrasti in gozda. Požar se je razširil tudi na starejši stanovanjski objekt.

Gasilci PGE Krško ter PGD Veliki Kamen, Senovo, Brestanica, Rožno, Mali Kamen in Stranje so požar pogasili. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Veliki Kamen in Mali Kamen. Obveščene so bile pristojne službe.

Požar in posredovanje so na svoji Facebook strani podrobneje opisali gasilci PGD Veliki Kamen: Danes ob 13.34 smo bili obveščeni o večjem požaru v naravi na težko dostopnem terenu v Mrčnih selih (KS Koprivnica). Po prvih ocenah je zgorelo dva in pol hektarja gozda, podrasti in travnika. Požar se je razširil tudi na starejši stanovanjski objekt, ki pa smo ga gasilci uspeli pravočasno pogasiti. Kljub vsemu je škoda velika. Na intervenciji je sodelovalo 48 prostovoljnih in 6 poklicnih gasilcev z 15-imi intervencijskimi vozili. Najprej smo bili aktivirani gasilci PGE Krško - Slovenija ter PGD Veliki Kamen, nato pa še Pgd Senovo, PGD Mali Kamen, PGD Stranje, PGD Brestanica in PGD Rrožno, da smo obsežen požar lahko tudi pogasili. Na gasilski straži smo ostali gasilci PGD Veliki Kamen in PGD Mali Kamen. Kljub današnji izkušnji in temu, da velja splošna prepoved kurjenja in uporabe odprtega ognja v naravi, ljudje opozorila še vedno ignorirajo in kurijo. Za današnji obsežni požar je bil dovolj zgolj prižig nekaj kartonskih škatel. Ljudi pozivamo, da spoštujejo prepoved kurjenja v naravi saj vas v primeru požara poleg viskoh kazni, kazenske in odškodninske odgovornosti, lahko doletijo tudi stroški take intervencije, ki bodo v današnjem primeru lahko znašali več tisoč evrov. Vsem gasilcem, ki so danes gasili pa vsa čast in zahvala, da so s svojo požrtvovalnostjo v izredno zahtevnih in vetrovnih razmerah, na zelo strmem in težko dostopnem terenu, preprečili še večjo škodo in ogenj ukrotili. 

Foto: PGD Veliki Kamen

 
Gorelo tudi na Skopicah

Malo kasneje popoldne, okoli 17. ure, je v bližini naselja Gorenje Skopice v občini Brežice gorelo 30 arov travniške površine ter podrasti v gozdu. Gasilci PGD Skopice so požar pogasili.

Vlom v Cerkljah ob Krki

V popoldanskih urah je v Cerkljah ob Krki neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah vrednejših predmetov ni odtujil, policisti pa okoliščine še preiskujejo.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 26 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Med Lazami in Koritnim na območju Brežic so prijeli tri državljane Palestine, dva državljana Sirije, dva državljana Iraka in državljana Kuvajta. Dva državljana Alžirije in državljana Tunizije so izsledili v Kostanjevici na Krki. V Dobovi so policisti prijeli še državljana Libije in državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Obvestila
 
Komunala Brežice obvešča uporabnike iz Ribnice na Dolenjskem, da bo v petek, 1. 3. 2019, motena dobava pitne vode med 7. in 15. uro zaradi nujnih vzdrževalnih del na vodovodu.
« Nazaj na seznam