Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ilegalci na podvozjih tovornih vozil in vlakov

Objavljeno: Sreda, 03.06.2020    Rubrika: KRONIKA Redakcija
IMG_6302

Moški, skrit na podvozju tovornega vozila ...

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila turških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so na podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi, ki sta se skrivali na osovini polpriklopnika. Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Policisti PMP Dobova so 2. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki se je na ta način poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na 3. 6. so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.
DSCN1157

... in tovornega vlakaSkrijejo se brez vednosti voznikov

Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V celem letu 2019 so na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožujoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Vlom pri Bizeljskem

V naselju Stara vas - Bizeljsko je med 8. in 15. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar, zlat nakit in več nabojev. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 6500 evrov.

Vir: PU Novo mesto, foto: PMP Obrežje in PMP Dobova
 
« Nazaj na seznam