Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jutranja nesreča z udeležbo mladega pešca v Krškem

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: KRONIKA Redakcija
Policija marica
Danes zjutraj okoli 6.30 so bili policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo pešca v Krškem, kjer je 54-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 18-letnega pešca. Lažje poškodovanega pešca so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni poločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestnoprometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Ostali policijski dogodki 9. 10.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 53 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 208 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 15 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih ter v Sevnici pridržali kršitelja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, groženj in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

foto PGE Krsko

simbolna slika (foto: PGE Krško, arhiv)

Vžig podrasti v Sevnici in Zasapu

9. 10. je nekaj po 12.30 prišlo do vžiga podrasti v sevniškem naselju Pod Vrtačo. Požar na okoli 40 kvadratnih metrih površine so pogasili gasilci PGD Sevnica. Gorečo podrast in razne odpadke na okoli 50 kvadratnih metrih nekaj po 19. uri pri naselju Zasap pogasili tudi gasilci PGD Cerklje ob Krki in Pirošica.

Elektrodela 10. oktobra
 

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce, da bo danes, 10. 10., zaradi vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena oziroma motena dobava električne energije na območju TP Brežice Marof - nizkonapetostni izvod Zakšek Marof, predvidoma med 8.30 in 12. uro, ter med 8.30 in 13. uro na območju TP Sveta Jedrt - nizkonapetostni izvod Omerzu.
« Nazaj na seznam